İyon-Dipol etkileşimleri nedir

İyon-Dipol etkileşimleri nedir
İyon-Dipol etkileşimleri nedir, İyon-Dipol etkileşimlerine örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Polar kovalent karakterdeki kalıcı dipoller ile iyonik bir bileşikten gelen iyonlar arasında oluşan çekim kuvvetleri iyon - dipol etkileşimleridir. Moleküldeki pozitif kutup ile negatif yüklü iyonlar ve moleküldeki negatif kutup ile pozitif yüklü iyonlar arasında oluşan çekim kuvvetidir.

Yemek tuzu (NaCl) iyonik bir bileşiktir ve suda iyonlarına ayrışarak çözünür. Bu çözünme sonucunda pozitif yüklü sodyum iyonu (Na+) ve negatif yüklü klorür iyonu (Cl) oluşur. Na+ ve Cl iyonları ile H2O molekülleri arasında oluşan iyon-dipol etkileşimleri görülmektedir.

Yemek tuzu suda Cl – H2O ve H2O – Na+ olarak gösterebileceğimiz iyon - dipol etkileşimleri yardımı ile çözünür.

Örnek
NaCl, KCl gibi iyonik bileşiklerin molekülleri iyonik kristallerden oluşur. Böyle bileşiklerin polar çözücülerle oluşturduğu çözeltilerde iyon-dipol etkileşimi vardır. Örneğin NaCl su ile temas ettiğinde kalıcı dipol olan H2O molekülleri ile Na+ ve Cl- iyonları arasında iyon-dipol bağı oluşur.

75
701
479
153
64
92
701
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.