İyon-İndüklenmiş Dipol etkileşimleri

İyon-İndüklenmiş Dipol etkileşimleri
İyon-İndüklenmiş Dipol etkileşimleri nedir, İyon-İndüklenmiş Dipol etkileşimleri örneklerini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

İyonik yapılı maddelerin apolar yapılı bir sıvı ile karışması sırasında çözücü ve çözünen türleri arasında oluşan etkileşim türüdür. Polar olmayan molekülün elektron dağılımı, iyonik yapılı maddede bulunan iyonlar tarafından uygulanan çekim kuvveti ile bozulur. Bu şekilde polar olmayan molekülde geçici bir dipolleşme oluşur. İyonik katıdaki iyonlar ile geçici dipolleşmiş moleküller arasında iyon - indüklenmiş dipol etkileşimi oluşur. İyon - dipol etkileşimine göre daha zayıf olan bu etkileşim, dipol - indüklenmiş dipol etkileşiminden kuvvetlidir.

Sodyum klorür (NaCI) iyonik katısı ile karbon tetraklorür (CCI4) sıvısı karıştırıldığında Na+ ve CI iyonları ile CCI4 molekülleri arasında anlık iyon - indüklenmiş dipol etkileşimleri oluşur. Bu etkileşim NaCI katısının yapısındaki iyonlar arasında bulunan güçlü iyonik bağı koparamaz. Sonuçta NaCI iyonik katısı, apolar yapılı CCI4 sıvısında çözünmez.

415
1138
109
104
104
103
341
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.