İyonik katıların katı, sıvı hâllerinin ve sulu çözeltilerinin elektrik akımını iletip iletmedikleri

İyonik katıların katı, sıvı hâllerinin ve sulu çözeltilerinin elektrik akımını iletip iletmedikleri
İyonik katıların katı, sıvı hâllerinin ve sulu çözeltilerinin elektrik akımını iletip iletmediklerini belirtiniz, elektrik akımını iletmeyen iyonik katı fiziksel hâlinin özelliği nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
  • İyonik katıların katı halleri elektrik akımını iletemez.
  • Sıvı halleri veya sulu çözeltileri elektrik iletkenliği özelliğine sahiptir.
  • İyonik katıların katı halde elektriği iletmeme nedeni serbest iyonların bu halde hareket edememesidir.

Katılar incelendiğinde yapılarının farklı olduğu gözlemlenmiştir. Bazı katıların yapısında düzenli bir oluşum bulunmaz, bu düzensiz katılara amorf katılar denir. Bazı katıların yapısı ise geometrik şekillere benzer, bu katılara da kristal katılar denir.

Kristal katılar çeşitli kimyasal etkileşimlerle birbirlerine bağlıdır ve bunun sonucu olarak bazı ortak özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Örneğin kovalent katıların erime noktaları yüksektir, iyonik katılar da katı halde elektriği iletmezler.

Soruda incelediğimiz iyonik katılar katı halini moleküllerin birbirine iyonik bağlanması ile oluştururlar. Bu haldeki, örnek vermek gerekirse NaCl tuzu, maddeler katı halde elektriği iletmezler, ancak bunlar sıvılaştırılırsa veya sıvıda çözelti haline getirilirlerse serbest iyonları elektronları taşıyabilir ve elektrik iletkenliği kazanırlar.

116
240
48
4
159
4
238
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.