İzobar (Eş Basınç) haritaları ve özellikleri
Hava içindeki basıncın yatay yüzeydeki dağılımını gösteren eğrilerdir. Bu eğrilerden oluşan haritalara ise eş basınç(izobar) eğrileri denir. İzobarlar arasındaki basınç farkına basınç gradyanı ya da barometrik eğim denir. Gradyanın yüksek olduğu yerde eğriler arasındaki mesafe sıktır. Az olduğu yerde ise eğriler arasındaki mesafe de az demektir. Buradan çıkarılacak en önemli sonuç ise rüzgâr hızlarıdır. Gradyan farkının büyük olduğu yerlerde rüzgârlar kuvvetli eserken, az olduğu yerlerde rüzgâr gücüde az olur.
Ocak ayı dünya basınç haritasına göre:
✓ Güney yarım küredeki alçak basınç alanı yaz mevsiminin etkisiyle genişler. Ekvatoral bölgedeki termik alçak basınç güneye doğru kaymıştır. Kuzey yarım kürede karalar güney yarım kürede ise okyanuslar yüksek basınç alanıdır.
✓ Kuzey yarım kürede karalarda aşırı soğumaya bağlı olarak termik yüksek basınç alanları oluşmuştur.
Temmuz ayı dünya basınç haritasına göre:
✓ Kuzey yarım küredeki karaların ısınmasına bağlı olarak termik alçak basınç alanları oluşmuştur.
✓ Güney yarım küredeki kış mevsimi nedeniyle oluşan yüksek basınç merkezleri kesintisiz olarak uzanmıştır.
✓ Güney yarım kürede kış kuzey yarım kürede ise yaz mevsimi yaşanması nedeniyle Ekvator çevresindeki alçak basınç alanı güneyde daralmış kuzeyde ise genişlemiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.