İzotop atomların arkeolojide kullanımını araştıralım, araştırma sonuçlarını sunum hâline getirelim

İzotop atomların arkeolojide kullanımını araştıralım, araştırma sonuçlarını sunum hâline getirelim
İzotop atomların arkeolojide kullanımını araştıralım, araştırma sonuçlarını sunum hâline getirip sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım bu konuda sizlere kısa bilgilere vereceğiz.

Soru : İzotop atomlar; tıp, tarım, arkeoloji vb. alanlarda kullanılır. Örneğin kobalt-60, kanser tedavisinde kullanılır. İzotop atomların arkeolojide kullanımını araştıralım. Araştırma sonuçlarını sunum hâline getirip sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım.

Ödev cevabı kısaca : İzotoplar, arkeolojide beslenme alışkanlıkları, göç hareketleri, radyokarbon tarihleme, çocukluk geçmişi ve coğrafi köken tespiti gibi alanlarda kullanılır, antik toplulukların yaşam tarzları hakkında önemli bilgiler sağlar.

Kararlı izotop analizi, arkeologlar ve diğer bilim adamları tarafından bir hayvanın kemiklerinden bilgi toplamak için kullanılan, yaşam süresi boyunca tükettiği bitkilerin fotosentez sürecini belirlemek için kullanılan bilimsel bir tekniktir. Bu bilgi, eski insansı ataların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesinden, ele geçirilen kokainin ve yasadışı olarak kaçak avlanan gergedan boynuzunun tarımsal kökenlerinin izini sürmeye kadar çok sayıda uygulamada son derece yararlıdır.

Aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerleri doldurup izotop atomları bulunuz. (Atomlar nörtrdür.)

Atom NumarasıKütle NumarasıElektron SayısıNötron Sayısı
X18361818
Y18381820
Z18381822

6
2
4
2
2
5
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.