İzotoplar ve ortalama mol kütlesi

İzotoplar ve ortalama mol kütlesi
İzotoplar ve ortalama mol kütlesi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kütle spektrometresi Francis William Aston (Frensis Vilyım Estın) tarafından 1920 yılında bulunmuştur. Atom numaraları aynı, kütle numaraları farklı atomlara izotop atom denir. Kütle spektrometresi izotopların doğal bolluğunu belirlememize yardımcı olur. Aston tarafından kullanılan kütle spektrometresi günümüzdekilere göre az duyarlı olmasına rağmen neon izotopları için kesine yakın sonuçlar vermiştir.

Aşağıda verilen neon-20 ve neon-22 izotoplarının atom kütleleri ve doğal izotop bolluğu eski denemeler ile doğru olarak belirlenmiş ancak doğal bolluğu az olan neon-21 izotopunun varlığı ve bolluk yüzdesi daha kapsamlı ve duyarlı spektrometrelerin bulunmasından sonra belirlenebilmiştir

 Atom Kütlesi (akb)Doğal İzotop Bolluğu
Neon-2019,9924% 90,9
Neon-2121,9914% 8,8
Neon-2220,9940% 0,3

Ne’un izotoplarının doğal bolluğu göz önünde bulundurulduğunda 10000 Ne atomunun sadece 30 tanesi neon-21 izotopudur. Bazı elementlerin mol kütlelerinin tam sayı çıkmamasının nedeni, o elementlerin doğada izotoplarının karışımı hâlinde bulunmasıdır. İzotopları olan elementlerin mol kütleleri, ortalama mol kütlesi değerleri olduğu için tam sayı değildir. Elementlerin ortalama mol kütleleri, izotoplarının doğal bolluğuna ve kütlelerine bağlı olarak aşağıdaki formülle hesaplanabilir.

Ortalama mol kütlesi = (1. izotopun doğal bolluk yüzdesi x 1. izotopun mol kütlesi) + (2. izotopun doğal bolluk yüzdesi x 2. izotopun mol kütlesi) + (.......................) 

59
61
354
68
47
47
380
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.