Jeolojik zamanların belirlenmesinde hangi ölçütler kullanılmaktadır

Jeolojik zamanların belirlenmesinde hangi ölçütler kullanılmaktadır
Jeolojik zamanların belirlenmesinde hangi ölçütler kullanılmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Jeolojik zaman cetveli (veya ölçeği), jeolog, paleontolog ve diğer yer bilimciler tarafından Dünya gezegeninin tarihi boyunca meydana gelen olaylar arasındaki ilişkiyi ve zamanlamayı tanımlamak için kullanılan ve stratigrafiyi zaman ile ilişkilendiren bir kronolojik ölçüm sistemidir. Jeolojik zaman süreçlerinin temsil edildiği bu tablonun terminolojisi, tarih ve standart renk kodları Uluslararası Stratigrafi Komisyonu tarafından belirlenmiştir.

Dünyamızın jeolojik tarihi ve geçmiş zaman dilimleri nasıl ölçeklenir

Astronomi ve yerbilimlerinin inceleme alanları ilk bakışta farklı gibi gözükmesine karşılık, dünyamızın Samanyolu ve Güneş Sistemi’nin bir parçası olması dolayısıyla oluşumu ve gelişme sürecine dair bazı bilinmeyenlerinin yanıtı, astronomi biliminin içerisinde yatmaktadır. Öte yandan, gezegenleri öğrenme ve tanıma adına onları uydu ve cihazlarla inceleme aşamasına gelindiğinde, yerbilimlerinin alt alanları olan jeoloji*, jeofizik**, jeomorfoloji***, atmosfer fiziği, okyanus ve biyosfer bilimlerinin kuram ve uygulama yöntemleri, gezegenlerin daha ayrıntılı tanınmasına önemli katkı sağlamaktadır. Depremleri daha iyi anlama ve tanıma sürecinde, uzayın üzerinde yaşadığımız nadide küresinin oluşumunu, geçirdiği evreleri ve bugünkü yapısını daha ayrıntılı öğrenmek gerekmektedir.

Jeokronoloji ve stratigrafi birimleri

Kronostratigrafide kayaç segmentleri (strata)Jeokronolojide zamanJeokronolojik birimler
hakkında notlar

Eonotem

Eon

0,5 milyar yıldan fazla (4 tane)

Eratem

Era (Zaman)

Yüzlerce milyon yıldan fazla (10 tane)

Sistem

Periyod (Devir)

Onlarca veya ~yüz milyon yıl (22 tane)

Seri

Epok (Devre)

Onlarca milyon yıl (34 tane)

Kat

Çağ

milyonlarca yıl (99 tane)

Askat

Asçağ

çağın altbölümü, ICS zaman cetvelinde kullanılmaz

84
451
56
35
44
37
43
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.