Justinianus Kanunları ile On İki Levha Kanunlarını karşılaştırdığınızda aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar

Justinianus Kanunları ile On İki Levha Kanunlarını karşılaştırdığınızda aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar
Justinianus Kanunları ile On İki Levha Kanunlarını karşılaştırdığınızda aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar hakkında neler söyleyebilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Justinianus Kanunları, Hz. İsa’dan (a.s.) sonra 6. yüzyılın başlarında Roma hukuk kurallarını kanunlaştırmıştır. Bir nevi 12 Levha Kanunlarının tamamlayıcısı niteliğinde tanımlanabilir. 12 Levha Kanunlarının 5 yılda yeniden derlenmesi için kurulan 12 kişilik bir grup tarafından yaratılmışlardır. Bu nedenle maddeleri bakımından 12 Levha Kanunları ile çeşitli noktalarda benzerlik gösterir. 12 Levha Kanunları ile arasındaki temel farklardan biri ilk kez özel hukuk ile kamu hukukunu ayırmış olmasıdır. Bir diğer büyük fark ise hapis cezası yerine iyiye yönlendirme ve caydırma amaçlı olarak suçluların manastıra kapatılıyor olmasıdır.

527-565 yılları arasında Doğu Roma(Bizans) İmparatoru olan Justinianus, On İki Levha Kanunları başta olmak üzere Roma kanunlarını toplayarak çağın ve toplumun ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlemiştir. Bu kanunlarla hukuk kurallarında ilk defa kamu ve özel hukuk ayrımı yapılmıştır. Özellikle aile, kişi ve miras hukuku konularındaki düzenlemeler, günümüz medeni hukukunun temelini teşkil etmektedir.

Justinianus KanunlarıOn İki Levha Kanunları
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır.Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır.
Manastırda ıslah etme, tazmin etme, sürgün ve madenlerde çalışma cezası vardır.Ölüm cezası çok fazladır.
Kadın miras alabilir, çocuklarının vasisi olabilir. Ticaret yapabilir, mal mülk sahibi olabilir.Kadının mülkiyet hakkı yoktur. Ticaret ve miras hakkı yoktur. Kadın babasına, kocasına veya erkek kardeşine tabidir.
Babanın çocukları üzerinde ki hakları kısıtlanmıştır.Evin reisi olarak kabul edilen babanın yetkileri çok fazladır. Diğer aile fertlerinin hiçbir hakkı yoktur.
Borcu ödemeye yetecek kadar mal satışı yapıldı.Borçlu borçlarını ödeyemediğinde önceleri alacaklı tarafından öldürülebilir yada köle olarak satılabilirdi. Daha sonra borçlunun tüm malları sayışa çıkarılarak ödeme yoluna gidildi. (Bazı malların satışı yetse de borçlunun tüm malları satılırdı.)

253
89
56
31
52
54
352
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.