Kabotaj Kanunu’nun ülkemize sağladığı yararlar neler olabilir

Kabotaj Kanunu’nun ülkemize sağladığı yararlar neler olabilir
Kabotaj Kanunu’nun ülkemize sağladığı yararlar neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bu yasa ile beraber Türkler kendi limanlarında, akarsularında, göllerde, Marmara Denizi ve boğazlarda tam bağımsızlığı kazanmış oldu. Yabancı devletlerin gemilerinin, sadece Türk ve yabancı devletlerin limanları arasında ticaret yapabileceği belirtildi. Böylelikle ekonomide ilk bağımsızlık elde edildi.

Kabotaj kelime anlamı ile devletlerin kendi limanlarına deniz ticaretlerinde tanımış oldukları ayrıcalıklara verilen isimdir. Ayrıcalıklardan sadece kendi halkının faydalanması milli ekonomiye büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu nedenle devletler yabancı gemilere kabotaj yasağı koyma hakkına sahiptir.

Osmanlı Devleti kapitülasyonlar ile birlikte yabancı ülke gemilerine bir takım kabotaj ayrıcalıkları uygulamıştır. Bu ayrıcalıklar Lozan Barış Antlaşması ile 1923 yılında sona ermiştir. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girmiştir.

Kanuna göre; akarsularda Marmara Denizinde ve boğazlarda, göllerde, tüm kara sularında, bunun dışında tüm körfezler, limanlar, koylar ve buna benzer yerlerde yelken, kürek, makine, ile hareket eden araçların bulundurulması ve bu araçlar ile mal ya da yolcu taşınması hakkı yalnızca Türk vatandaşlarına verilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.