Kaç çeşit kavun var ve nelerdir, kavun türleri hakkında bilgi

Kaç çeşit kavun var ve nelerdir, kavun türleri hakkında bilgi
Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Anayurdu ortaasya iran ve anadoludur.

Türkiye’de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, kırkağaç (Manisa) kavunu gibi yerel tipleri yanı sıra pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de kullanılmaktadır.

Kavun Çeşitleri nelerdir

Hasanbey Kavunu - Hasanbey kavununun orta büyüklükteki meyveleri yuvarlak, sap kısımları hafif sivricedir. Kabuğu yeşildir. Üzeri kırışık ve kalındır. Meyve kısmı beyaz renklidir. Meyve kısmı turuncu olanları da vardır. Tatlı ve sulu bir çeşittir.

Kırkağaç (Altınbaş) Kavunu - Meyvesi yuvarlak olan Kırkağaç kavunu adını yetiştirildiği yerden alır. Oval ve uzun çeşitleri de vardır. Kabuğu sarıdır. Üreri yeşil benekli, kırışık ve kalındır. Meyve kısmı beyazdır. Tatlı ve suludur.

Yuva Kavunu - Yuvarlak bir kavun çeşidi olan Yuva, koyu yeşil renklidir. Yenen kısmı kalındır. Kabukları incedir. Serin yerde tutulursa uzun süre taze saklanabilir.

Van (Kantalup) Kavunu - Kabuğu ağsı yapıdadır. Meyveleri yuvarlaktır. Şeklen alt ve üstten basıktır. Dilimli bir yapıdadır. En çok tüketilen kavun çeşididir. Meyvesi turuncudan sarıya dönüktür. Meyvesi yumuşak, sulu ve tatlıdır. Olgun halinin aroması güzel kokuludur.

Topatan Kavunu - Trakya ve İstanbul bölgesinde yetiştirilir. İnce ve sarı kabukludur. Dayanıksız ver erkenci bir çeşittir.Uzun oval şeklide, 2-3 kilogram ağırlığındadır. Kabuğu sarıdır. Meyve rengi beyazdır. Tatlıdır ve güzel kokuludur.

Honeydew Kavunu - Yaklaşık 20 santim uzunluğunda, oval yapılıdır. Kabuk rengi başlangıçta yeşilimsi beyaz renkte iken daha sonra kremsi sarı renge döner. Meyvesi kalın, etlidir ve açık yeşil renktedir. Sulu ve tatlı bir çeşittir.

Casaba Kavunu - Meyve kabuğu düz yapıdadır. Rengi değişkendir. Uzunlamasına derin girintilere sahip bir çeşittir.

Galia Kavunu - Avrupa’da en yaygın kavun çeşididir. Kabuğu sarımsı, açık yeşil renktedir. Meyve eti yeşil renktedir. Tatlıdır.

4
3
2
0
1
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.