Kan grupları hangi sıklıkla bulunur

Kan grupları hangi sıklıkla bulunur
Kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemi olan kan grupları A, B, AB ve 0 türleri olarak mevcuttur. Türkiye'de ve dünyada en çok bulunan kan grupları Kızılay tarafından açıklandı.

Kan grubu, insan kanındaki antikorlara bakılarak, kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemidir. A, B, AB ve 0 türleri mevcuttur. Bundan bağımsız olarak, Rh değeri + veya – değerinde olabilir. Bu iki sistemin kombinasyonundan 8’li kan grubu tablosu oluşmuştur.

Türkiye’de iki sistem yan yana yazılarak belirtilir. Örneğin; A türü kanda Rh değeri negatif ise, o kan için A Rh (-) grubu denir. Türkiye’de Kızılay’ın verilerine göre en fazla bulunan ve en çok ihtiyaç duyulan grup A Rh (+)‘dir.

Rh sisteminde ise eritrositlerin (alyuvarların) yüzeyinde bulunan Rhesus Faktörü (Rh Faktörü) adı verilen bir proteinin varlığına göre Rh Pozitif veya Rh Negatif olarak adlandırılır. Toplumun %85’i Rh(+) ve %15’i Rh(-)’tir.

Türkiye’de en çok bulunan kan grubu A Rh pozitif olup; en az bulunan kan grubu ise AB Rh negatiftir.

Türkiye’nin %37’si A Rh pozitif kan grubuna ve %1’i ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. Diğer kan grupları ise şöyle: %37 A Rh pozitif, %30 0 Rh pozitif, %14 B Rh pozitif, %7 A Rh negatif, %5 AB Rh pozitif, %4 0 Rh negatif, %2 B Rh negatif, %1 AB Rh negatiftir.

1- A Rh(+) – % 37
2- O Rh(+) – % 30
3- B Rh(+) – % 14
4- AB Rh(+) – % 7
5- A Rh(-) – % 5
6- O Rh(-) – % 4
7- B Rh(-) – % 2
8- AB Rh(-) – % 1

Dünya'da kan grupları hangi sıklıkla bulunur

  • O Rh-pozitif -    % 39
  • O Rh-negatif -   %9
  • A Rh-pozitif -    %31
  • A Rh-negatif   - % 6
  • B Rh-pozitif -     %9
  • B Rh-negatif -    %2
  • AB Rh-pozitif -   %3
  • AB Rh-negatif -  % 1

Kaynak:Eğitim Sistem

3
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.