Kanuni’nin donanma için büyük bir harcama yapmasının gerekçeleri nelerdir

Kanuni’nin donanma için büyük bir harcama yapmasının gerekçeleri nelerdir
Kanuni’nin donanma için büyük bir harcama yapmasının gerekçelerinelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Karada olduğu gibi deniz de de hakimiyetini korumak ve denizlerde de bir güç haline gelmek istemesidir. 

Şarlken’in deniz kuvvetleri açısından güçlü olması. 1534’te Şarlken’in Tunus’u ele geçirmesi. Fransa ile yapılan ittifak şartlarından birinin de Osmanlı donanmasının Fransız deniz kuvvetleriyle birlikte Şarlken’in elinde bulunan Sicilya, Napoli ve İspanya’ya seferler düzenlenmesi ve Tunus’un geri alınması vardır.

Kanuni, Şarlken’in denizlerdeki hakimiyetine son vermek, Fransa’yı deniz kuvveti olarak desteklemek için büyük bir harcama yapmıştır.

1543 yılında Barbaros kumandasında 110 kadırga, 40 fusta denilen küçük kadırga ve 3 büyük yelkenli kökeden oluşan Osmanlı donanması Akdeniz’e açılmıştı. Sultan, bu donanmanın yapımı için bir milyon iki yüz bin altın düka harcamıştı. Bu dönemde Osmanlı Devleti’nin tüm bütçesi dokuz milyon dükadır. Donanma efradının sayısı 30 bini bulmuştu

2
0
5
0
1
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.