Kapitülasyonlar, Osmanlı Devleti’ni hangi alanlarda etkilemiştir

Kapitülasyonlar, Osmanlı Devleti’ni hangi alanlarda etkilemiştir
Kapitülasyonlar, Osmanlı Devleti’ni hangi alanlarda etkilemiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Siyasi, sosyal ve özellikle ekonomik alanlarda etkilemiştir. Yabancı mallarının vergisinin düşmesiyle yerli mallarına talep azalmış, böylece üretim azalmış, işsizlik artmış, hammaddeler işlenmeden yurtdışına satılır olmuş, ekonomi çökmüş ve Osmanlı Devleti bir sömürge haline gelmiştir.

Yabancı mallarının vergisinin düşmesiyle yerli mallarına talep azalmış, böylece üretim azalmış, işsizlik artmış, hammaddeler işlenmeden yurtdışına satılır olmuş, ekonomi çökmüş ve Osmanlı Devleti bir sömürge haline gelmiştir.

Kapitülasyon; yabancı bir devlet uyruğunun oturduğu ve iş yaptığı ülkede, o ülkenin vatandaşlarına tanınmayan bazı ayrıcalıklarda yaralanmasıdır. Bu ayrıcalıklar ticari, ekonomik, kültürel v.b olabilir Osmanlı Devleti’nin Kanuni döneminde Fransızlara verdiği kapitülasyonlar ticari nitelik taşımaktadır. Buna göre Osmanlı Devleti’nin de ticaret yapacak olan Fransız tüccarları on yıl vergi vermeyecekler, malların değeri üzerinden %3 gümrük alınacak, Fransızlar arasında çıkacak ticari anlaşmazlığa, anlaşmazlığın çıktığı yerdeki Fransız Konsolosu bakacak, taraflardan biri Türk ise sorunu Osmanlı kadısı Fransız elçilinin bir görevlisinin gözetiminde çözecektir.

Kaynak:Eğitim Sistem

293
259
76
28
20
37
341
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.