Karamanoğlu Mehmet Bey ve onun Türkçeye katkıları

Karamanoğlu Mehmet Bey ve onun Türkçeye katkıları
Karamanoğlu Mehmet Bey ve onun Türkçeye katkıları ile ilgili araştırma yapınız. Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe ile ilgili çalışmaları nelerdir, Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri yazımızın devamında...

Soru : Karamanoğlu Mehmet Bey ve onun Türkçeye katkıları ile ilgili araştırma yapınız.

Karamanoğlu Mehmet Bey ya da 1. Mehmet Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Karamanoğlu Mehmet Bey’in doğum tarihi belli değildir fakat 22 Haziran 1280 tarihinde hayatını kaybettiği bilinmektedir. Larende de dünya da gelen Mehmet Bey, Konya’da ölmüştür. Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türkçeye katkıları ise tarihe adeta altın harflerle yazılmıştır.

Karamanoğlu Mehmet Bey Karamanoğulları’nın ikinci beyi Kerimü’d-din Karaman’ın oğludur. Doğum tarihi belli olmayıp ölümü 1280’dir. Mehmet Bey askerî ve idarî yönden bilgili bir devlet adamı idi. Bilim adamlarını etrafına toplayıp onlara büyük önem vermiştir. Dil Devriminde Atatürk’e ilham kaynağı olmuştur.

Türkçe ile ilgili yaptığı çalışmalar

Karamanoğlu Mehmet Bey, günümüzden tam 729 yıl önce.

“Bu günden sonra divanda, dergahta ve bargahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır. Defterler dahi Türkçe yazılacaktır.”

diye bir ferman yayınladı. Mehmet Bey, o dönemde edebiyat dili olarak Farsça, ilim dili olarak Arapçayı kullanan Selçuklulara karşı halkı etrafında toplayarak baş kaldırmış ve Türkçeyi devlet dili ilan etmişti.

6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

12801
9231
11021
2645
2255
2665
6694
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
72 Yorum