Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından viraj girişlerine azami sürat levhaları konmaktadır

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından viraj girişlerine azami sürat levhaları konmaktadır
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından viraj girişlerine azami sürat levhaları konmaktadır. Sürücüler, güvenli bir dönüş için bu levhalarda km/h cinsinden belirlenmiş azami sürat değerini aşmamalıdır.

Soru : Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından viraj girişlerine azami sürat levhaları konmaktadır. Sürücüler, güvenli bir dönüş için bu levhalarda km/h cinsinden belirlenmiş azami sürat değerini aşmamalıdır. Statik sürtünme katsayısının 0,5 olduğu yatay bir viraja giren araç sürücüsü, resimdeki uyarı levhasını görüyor. Bu virajın eğrilik yarıçapı en az kaç metredir? (g = 10 m/s2 alınız.)

Sürücünün virajı güvenli bir şekilde dönmesi için, aracın virajın eğrilik yarıçapına uygun bir hızda gitmesi gerekmektedir. Bu durumda, aracın sağlaması gereken merkezcil ivme ile yerçekimi ivmesi aynı büyüklükte olmalıdır. Yani:

R = (v2) / (g * μ)

Burada:

  • R, eğrilik yarıçapı (m)
  • v, aracın hızı (m/s)
  • g, yerçekimi ivmesi (10 m/s2 olarak alındı)
  • μ, statik sürtünme katsayısı (0,5)

Öncelikle, virajın başlangıcında aracın hızını belirlemeliyiz. Sürat limiti olarak verilen değeri kullanabiliriz. Şimdi, eğrilik yarıçapını hesaplamak için bu değeri kullanalım:

v = 0,5 * √(g * R)
v = 0,5 * √(10 m/s2 * R)
v = √(5 * R)
R = (v2) / 5
R = (402) / 5
R = 160 m

Bu virajın eğrilik yarıçapı en az 160 metredir.

0
1
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.