Karbon hangi ortamlarda bulunmaktadır

Karbon hangi ortamlarda bulunmaktadır
Karbon hangi ortamlarda bulunmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Karbon, bir mineral olarak en çok bulunan elementler arasında yer almaktadır. Karbon, canlılığın başlıca minerallerinden biri olarak canlılığın yapısına da katılmaktadır. Bu bakımdan karbon, litosfer, hidrosfer, biyosfer gibi katmanlarda özellikle yer almaktadır.

Karbon, havada, karada, suda ve canlılarda bulunan bir mineral olarak bilinmektedir. Havada, suda karbondioksit olarak bulunurken, canlılarda çeşitli karbon bileşikleri şeklinde bulunur. Karada ise petrol, doğalgaz, kömür olarak bulunmaktadır. Bu bakımdan dünyanın hemen her katmanında bulunan ve canlılık faaliyetlerine katılan bir mineral olarak çok önemlidir.

Karbon, azot, oksijen, hidrojen gibi mineraller oldukça önemli ve hayati olan elementler olarak canlılık faaliyetlerinin ve doğal dengelerin gerçekleşmesini sağlarlar.

Karbon dünyanın üzerine kurulduğu yapı taşlarından biridir. Karbonun etkilemediği hiçbir alan yoktur. O kadar yakındır ki bize oksijen alırız karbondioksit veririz nefesimizle.

Karbonun yeryüzündeki dağılımına baktığımızda karşımıza dört temel kaynak çıkar.

1. Havaküre (Atmosfer) , karbondioksit olarak bulunur ve güneşin zararlı ışınlarını engellediği gibi yeryüzünün soğumasını da engeller

2. Suküre (Hidrosfer) karbonun en çok tutulduğu yerlerden biridir . Denizler ve okyanuslar karbon tutma konusunda depo görevini görür. Atmosferde karbon oranı çok yükselirse karbonu emerek denge kurar eğer karbon oranı çok düşerse bu sefer atmosfere karbon salınımı denizler ve okyanuslar tarafından yapılır böylelikle denge devam ettirilir. Yağmurların yağması ile aşınan kayalar, toprak sel suları ile denizlere ulaşır. Tortular oluşturmaya başlar. Tortular karbon temelli olduğu için denizlerin dibinde karbon geniş yer tutmaktadır.

3. Yeryüzü (Taş küre-Litosfer) karbonun en çok bulunduğu alanlardandır. Yüzeyde gördüğümüz her taş bir karbon deposudur. İnsan müdahalesi olmadan karbon salınımı yavaş seyretmektedir. Tortulardan kaynaklanan karbon depoları kömür, petrol ,doğalgaz olarak insanlar tarafından çıkarılmakta ,işlenmekte ve kullanılmaktadır. Karbonun salınımı hızlı olmaktadır.

4. Canlı Küresi (Biyosfer), ağaçlar ve bitkiler fotosentez yapmak için karbona ihtiyaç duyar. Bu nedenden dolayı atmosferde olan karbonu yaprakları ile çekerek tutmaya başlar ve kendini besler. Bu süreci yaparken karbonu depolama işlemini devam ettirir. Böylelikle karbon dengesini sağlarken bir taraftan da karbonu kendine hapseder.

10
9
165
15
15
12
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.