Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı diplomasisine etkileri nelerdir

Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı diplomasisine etkileri nelerdir
Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı diplomasisine etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

16 yıl süren savaşların sonunda imzalanan Karlofça ve İstanbul Antlaşmaları ile 300 bin kilometrekareden fazla toprak Avusturya, Venedik, Rusya ve Lehistan’a bırakılmıştı. Bu toprakların kaybedilmesi imparatorluğu prestij kaybına uğratıp, devlet gururunu incitmiş, buralardan elde edilen gelirlerin de kaybedilmesine sebep olmuştu.

Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’na vergi ve asker veren devletler de (Erdel, Lehistan) bu yükümlülüklerinden kurtulmuşlardı. Osmanlılar Karlofça’dan sonra bütün politikalarını bu mağlubiyetlerin rövanşını alıp, eski topraklarına tekrar sahip olmaya göre ayarladılar.

Osmanlı devlet adamları antlaşma ile uğrayacakları ağır toprak kayıplarına halkın ve askerin göstereceği tepkileri azaltmak için, barış antlaşmasının karşı tarafın bir diktesi olarak değil de, Osmanlı menfaatlerinin elden geldiğince korunduğu müzakereler sonucu imzalandığını göstermeye çalışmışlar; bu yüzden de en ufak toprak kazanımları için bile büyük çaba harcamışlardı.

Karlofça Antlaşması’na karşı, savaşın getirdiği yıpranmışlıktan dolayı halkta ve askerde başlangıçta bir tepki oluşmadı. Ancak birkaç yıl sonra 1703’te meydana gelen Edirne Vakası’nın sebepleri arasında Karlofça Antlaşması’na tepkinin de bulunduğu ileri sürülür.

Karlofça Antlaşması'nın maddeleri ve önemi

  • Osmanlı Devleti'ne karşı kutsal ittifak oluşturuldu.
  • 16 yıl süren savaşlar sonucunda 4 padişah değişti, Osmanlı ordusu yıprandı.
  • Osmanlı Devleti; barış talebinde bulunmak zorunda kaldı.

Karlofça Antlaşması sonuçları

  • Osmanlı Devleti çok büyük toprak kayıpları yaşamıştır.
  • Avrupa ittifakı saldırıya geçmiştir.
  • Ruslar ile Karlofça Antlaşması'nın devamı niteliğindeki İstanbul Antlaşması imzalanmıştır.
  • Karlofça Antlaşması; Osmanlı Devleti'nin topraklarının paylaşımında bulunulduğu ilk antlaşmadır.
  • Haçlılarla savaş için 2. Mustafa, kendi ordusunun başında bulunup sefere çıkan son Osmanlı padişahı olarak tarihe girmiştir.

284
130
231
131
83
97
172
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.