Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı tarihindeki önemi nedir

Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı tarihindeki önemi nedir
Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı tarihindeki önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Karlofça Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. 1699 yılında imzalanmıştır. Karlofça Antlaşması, Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır. On altı yıl süren savaşlar, Osmanlı Devleti içerisinde çok önemli birtakım ekonomik sorunların yaşanmasına da sebep olmuştur. 

Karlofça Antlaşması 1699 yılında, Avusturya, Lehistan, Venedik ve Osmanlı Devleti arasında imzalanmıştır. Bu antlaşmadan hemen önce yaşanan II. Viyana yenilgisi, antlaşma şartlarının oluşturulmasında etkili olmuştur.
Bu antlaşmanın Osmanlı Devleti açısından önemi, antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti’nin orta Avrupa’daki varlığının sona ermesi ve yabancı devletlerin bu antlaşma ve II. Viyana Kuşatması ile birlikte Osmanlı Devleti’ni Avrupa’dan atma düşüncesinin canlanmasıdır.   
 Ayrıca, Osmanlı’nın ilk kez toprak kaybettiği antlaşma budur.

 

Karlofça Antlaşması'nın sonucunda Osmanlı Devleti gerileme dönemine girmiş olup, bu durum antlaşmanın en büyük önemini vurgular. Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Avrupa'da sürdürdüğü egemenliği Debu antlaşma ile sona ermiştir.

Karlofça Antlaşması'yla beraber Osmanlı Devleti’nin hücum politikaları sona ererken, yerini savunma ve diplomasi ağırlıklı politika aldı. Osmanlı reayasından olan Katoliklere mezhep özgürlüğünün tanınması, Avusturya’nın da Osmanlı iç işlerine müdahale hakkı elde edebilmesini sağladı. Venedik’e verilen topraklar da Osmanlı Devleti’nin Ege denizindeki hâkimiyetini ciddi oranda azaltmıştır. Lehistan’a verilen topraklar ve de haklar nedeniyle de Osmanlı Devleti Kazaklar üzerindeki egemenlik haklarını kaybetmiştir.

2
1
3
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.