Karstik şekiller ile rüzgâr ve buzulların oluşturduğu yer şekilleri

Karstik şekiller ile rüzgâr ve buzulların oluşturduğu yer şekilleri
Karstik şekiller ile rüzgâr ve buzulların oluşturduğu yer şekillerinin nerelerde oluştuğu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kalker, jips, kaya tuzu ve tebeşir gibi suda kolay çözünen kayaçların olduğu yerlerde karstik şekiller oluşur. Kalıcı karların üst üste birikerek buzullara dönüşür. Buzullar genellikle yüksek dağlarda ve kutup çevrelerinde bulunur. Buzulların oluşturduğu şekillere ise önceden buzul altında olup günümüzde buzulların erimiş olduğu İskandinav Yarımadası ve Kanada gibi bölgelerde rastlanır.

Karstik şekiller ile rüzgar ve buzulların oluşturduğu yer şekilleri toprağın özelliğine göre farklı alanlarda meydana gelebilir. Ülkemizde de birbirine yakın denebilecek alanlarda bu tür yer şekilleri örneklerine rastlamak mümkündür. Karstik yapıların ve buzul oluşturan yer şekillerinin oluşması sıcaklıkla da ilgilidir.

Kalker, jips, kaya tuzu ve tebeşir gibi kolay çözünen kayaçların olduğu yerlerde sıcak ve soğuk su kaynaklarının yeryüzüne çıkması, rüzgarların aşındırıcı bir rol oynaması karstik şekillerin ve rüzgar ve buzulların oluşturduğu yer şekillerinin oluşmasında etkili olur. Ülkemizde de bu anlamda birçok doğal yapı bulunmaktadır.

315
29
212
88
29
10
65
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.