Katı formdaki ilaçların temel özellikleri

Katı formdaki ilaçların temel özellikleri
Katı formdaki ilaçların temel özellikleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Katı ilaçlar, etken maddelerin farklı maddelerle kaplı olduğu ya da farklı kaplarda bulunduğu ilaçlardır. Midede ya da bağırsakta çözünen türleri vardır. Kolayca yutulabilmesi için toparlak duruma getirilmiş katı ilaçların tamamına hap adı verilir. Hap bileşiminde kullanılan etken madde dışında maddeler de vardır. Bunlar:

Dolgu maddeleri: Tableti belli bir ağırlığa getirmek için kullanılırlar. Dolgu maddesi olarak en çok nişasta ve sakaroz kullanılır. Tabletlerin yaklaşık üçte ikisi dolgu maddeleridir.

Dağıtıcı maddeler: Tabletin mide ortamında parçalanıp dağılmasını sağlayan maddelerdir. Dağıtıcı madde olarak çoğunlukla aljinatlar kullanılır.

Bağlayıcı maddeler: Toz partiküllerinin birbirine bağlanarak onların granül oluşturmasını sağlarlar. Bağlayıcı madde olarak jelatin, nişasta, glikoz ve arap zamkı kullanılmaktadır.

Katı ilaçlar

Toz; Doğal ve sentetik kaynaklardan elde edilen ilaçların, ezilerek toz haline getirilmiş hâlleridir. Ağızdan alınanları olduğu gibi ciltteki yaralara serpilenleri(pudra) de vardır.
Draje; Tadı acı olan tabletlerin alınmasını kolaylaştırmak için, üzerileri koruyucu bir şeker ya da çikolata tabakasıyla kaplanarak elde edilen ilaç şeklidir.
Kapsül; Katı ve sıvı ilaçların silindir, yassı veya zeytin benzeri şekillerde olan jelatin koruyucular içinde sunulduğu şeklidir. Midede ya da bağırsakta eriyen çeşitleri vardır.

Tablet; Toz halindeki ilaçların, sıkıştırılarak kesik silindir ya da yuvarlak şekillerde sunulmasıdır. Örneğin, aspirin.
Fitil; Vücut ısısında eriyen ilaçlardır.
Kaşe; Hoşa gitmeyen tad ve kokulan nedeniyle toz şeklindeki ilaçların pirinç unu ya da nişastadan yapılmış oval veya silindir şekilli içiçe geçen koruyucular içinde sunulan şekilleridir.

66
4
3
1
0
36
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.