Katı türleri ve katıların sınıflandırılması

Katı türleri ve katıların sınıflandırılması
Katı türleri ve katıların sınıflandırılması, amorf katılar, kristal katılar nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Maddenin gaz ve sıvı hâlindeki tanecikleri (atomlar veya moleküller) öteleme hareketi yapar. Bir kabın içinde bulunan sıvı ve gaz tanecikleri sahip oldukları yeterli kinetik enerjiden dolayı hareketlidir, kabın içinde dolaşır. Ancak madde katı hâlde ise tanecikler, bulundukları yerde sadece titreşim hareketi yapar. Katılarda akışkanlık özelliği yoktur. Katı hâldeki madde diğer hâllere göre en düzenlidir. Katı bir maddenin yapısı atomları, molekülleri veya iyonları bir arada tutan çekim kuvvetlerine bağlıdır. Katılar kristal katılar ve amorf katılar olmak üzere iki ana bölümde incelenebilir. Kristal katılar iyonik, moleküler, kovalent ve metalik olmak üzere dört farklı yapıdadır. 

Katılar

  • Amorf Katılar
  • Kristal Katılar
    • Iyonik Katılar
    • Moleküler Katılar
    • Kovalent Katılar
    • Metalik Katılar

Amorf Katılar

Amorf katılarda katının yapısında bulunan taneciklerin belirli geometrik düzenleri yoktur. Taneciklerinin gelişigüzel istiflendiği bir katı türüdür. Bu şekilde belirli bir kristal yapıları olmayan katılara amorf katılar denir. Amorf katılar serttir ve sıkıştırılamazlar. Amorf kelimesi Yunanca “şekilsiz” anlamındadır. Cam, lastik, tereyağı, plastik gibi maddeler amorf katılara örnektir.

Kristal Katılar

Atomların, moleküllerin veya iyonların belirli bir geometrik düzene göre istiflenmesi ile oluşan katılara kristal katılar denir. Doğada bulunan katı hâldeki maddelerin büyük bir çoğunluğu kristal katıdır. Amorf katılara göre sayıları çok fazladır.

241
154
151
132
236
164
329
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.