Katıhal fiziğindeki gelişmelerin teknolojiye katkıları

Katıhal fiziğindeki gelişmelerin teknolojiye katkıları
Katıhal fiziğindeki gelişmelerin teknolojiye katkıları konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Katıhal fiziği, kuantum mekaniği, kristalografi, elektromanyetizma ve metalürji gibi alanların yardımıyla katı maddelerin özelliklerini anlamaya çalışan fizik alt dalıdır. Yoğun madde fiziğinin en geniş dalıdır.

Katı hal fiziğini tanımlamak gerekirse; Yoğun haldeki maddelerin, elektriksel, magnetik, optik ve esneklik niteliklerini inceleyen ve araştıran fiziğin bir alt dalıdır. Bu dal özel olarak kristallerle ilgilenir.Bunun sebebi, bu maddelerin basit geometrik dizilimlerinin, kuvantum kuramının çok cisimli sistemlere uygulanmasında kuramsal olarak pratiklik sağlarlar.

Katı hal fiziği için, bunun bir üst dalı olan yoğun madde fiziğine bakmak gerekir. Yoğun madde fiziği, maddenin yoğun hallerinin fiziksel özellikleri ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Örnek olarak elektomanyetizma verilebilir.  Yoğun madde fiziğindeki araştırmalar, lazer teknolojisi, yari iletken transistörler, manyetik rezonans görüntüleme yöntemi gibi bir çok teknolojik yeniliği beraberinde getirmiştir.

Teknolojiye bazı katkıları ise;

  • Süper iletkenlerin bulunması ve vorteksler,
  • Nitrat Bazlı Yarı iletkenler, Kimyasal Buhar Deposizasyonu 
  • Manyetizma, Ferromanyetik Rezonans (FMR), Manyetik Granuler Filmler ve Nano-Parçacıklar, İyon Ekme Tekniği gibi uygulamalar bu dal ile ilişkilidir.

1404
2288
1356
595
614
635
2383
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum