Kâtip Çelebi’nin çalışmalarıyla bilimsel gelişme sürecine katkıları

Kâtip Çelebi’nin çalışmalarıyla bilimsel gelişme sürecine katkıları
Kâtip Çelebi’nin çalışmalarıyla bilimsel gelişme sürecine katkıları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

XVII. yüzyıl Türk ilim dünyasında pozitif ve hür düşünceyi temsil eden en önemli simalarındandır. Tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler vermiş bir Osmanlı bilginidir. Dönemin ünlü bilginlerinin derslerine katılarak medrese öğrenimindeki eksikliklerini giderdi. Tarihten tıpa, coğrafyadan astronomiye kadar geniş bir ilgi alanı olan Kâtib Çelebi’nin aynı zamanda zengin bir kitaplığı da vardı.

Tarih, coğrafya ve astronomi alanında kitaplar yazdı. Cihannüma kitabı, Osmanlı zamanındaki ilk coğrafya kitabıdır. Coğrafi bilimsel gelişmeleri toplanmasını sağlamıştır. Coğrafi landa büyük bir çığır açmıştır.

Keşf ez-zunûn ‘an esâmî el-kutub ve-l-fünûnadlı eserinde bibliyografya olarak yaklaşım 15 bin eseri isim olarka sıralamıştır. Bu bilimsel bilg kaynaklarını derlemesi açısından bilimsel gelişme sürecinde bilgilerin kaybolmasını önlemiştir.

54
200
69
19
10
22
178
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.