Kaza kırıma uğramak ne demek

Kaza kırıma uğramak ne demek
Kaza kırıma uğramak ne demek, helikopterde kırım ne demek, kırım nedir, helikopter kazasında kırımın anlamı nedir, kaza kırım ekibi ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kırıma uğramak, havacılık terimlerinden biridir. 'Kırıma uğradı' ifadesi geçiyorsa 'ölümlü' bir kaza olmadığı anlamına gelir. Kırım kelimesi yaralanmalı durumlarda uçak veya helikopterin de kısmen sağlam olduğu durumlar için kullanılır. Örneğin, uçağın pistten çıkması kırımdır.

Uçak veya helikopter kazasında ölüm durumu varsa 'kırım' ifadesi kullanılmaz. Bu durumda olay için 'kaza' ifadesi tercih edilir.

Fakat kamuoyunda 'kaza kırımı' olarak da adlandırılır. Çünkü hava aracının hasar görmesi nedeniyle 'kırım' yaşanmış, ölüm hadisesi gerçekleştiği için de 'kaza' yaşanmış olarak değerlendirilir.

Uçağın, helikopterin kırıma uğraması ne demek

Helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesidir. Bu tarz olaylarda can kaybının olmaması kırım anlamına gelir. Can kaybının olması durumunda olay 'kırım' değil 'kaza' şeklinde ifade edilir.

Uçağın kırıma uğraması da donanımın geri döndürülebilir hasara uğraması anlamına gelir. Uçağın kırıma uğraması ifadesi can kaybının olmadığı bir kaza anlamını taşıyabilir. Uçağın kısmen iyi durumda olduğu durumlarda kırım kelimesi kullanılır. Uçağın iniş ve kalkışında ya da hava koşullarındaki olumsuzluklarla uğradığı hasarı anlatabilir.

Kaza kırım nedir

Havacılık terimler şu şekilde özetlenebilir:

Kaza: En az bir kişinin hayatını kaybettiği, hayati tehlike atlattığı ya da bir donanımın tamamen zarar gördüğü hadiselerdir.
Kırım: Bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı, yaralanmaların olabileceği, can kaybının yaşanmadığı hadiselerdir.
Olay: Herhangi bir kimsenin yaralanmadığı, donanımın hasara uğramadığı ancak emniyetsiz bir durumun ortaya çıktığı hadiseler için bu ifade kullanılır.

Havacılıkta kırım ne demek

Bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı, yaralanmaların olabileceği, can kaybının yaşanmadığı hadiselere 'kırım' denir.

Helikopterin ya da uçağın tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi, can kaybının olmaması 'kırım' anlamına gelir. Can kaybı olduğu taktirde, 'kırım' değil 'kaza' ifadesi kullanılır.

Örneğin, bir motor arızası yaşanmış olabilir. Benzer şekilde çeşitli teknik veya fizikler aksaklıklar veya hava koşulları dolayısıyla yanlış veya hatalı yapılan inişlerde ve kalkış denemelerinde de hasar gerçekleşebilir. Bu bir kırımdır.

Kaza kırım ekibi nedir

Uçak ve helikopter kazalarının nedenini, nasıl geliştiğini, ortaya çıkan hasarı herkes ve her şeyden önce inceleyen ekip. Havacılıkta tüm kazalara ilk müdahale eden, her havacılık biriminde (havaalanı, üs, teknik bakim merkezi) bulunan, yetkili kişilerden oluşan ekiptir. Kaza mahallini ilk inceleyip raporu veren bu birimdir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.