Kemiğin yapısı ve kemik çeşitleri nelerdir

Kemiğin yapısı ve kemik çeşitleri nelerdir
Kemiğin yapısı ve kemik çeşitleri nelerdir, iskeletin görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sağ elimizle sol elimizin baş parmağına dokunalım. Hissettiğimiz sertliğin benzerini çenemize, diz kapağımıza veya bileğimize dokunduğumuzda da hissederiz. İşte, bu sert yapılar vücudumuza şekil veren ve hareketin gerçekleşmesine katkı sağlayan yapılardan biri olan kemiklerdir. Vücudumuza şekil veren, vücudumuzun dik durmasına ve hareket etmesine destek sağlayan kemiklerden oluşan sert yapıya iskelet adı verilir. İskeletin görevleri aşağıda açıklanmıştır.

  • Vücudumuza şekil verir.
  • Vücudumuzun dik durmasını sağlar.
  • İç organlarımızı dış etkilerden korur.
  • Kan hücreleri üretir.
  • Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri depo eder.
  • Kaslarla birlikte hareketin gerçekleşmesini sağlar.

Yukarıda verilen iskelet görselini incelediğinizde iskeleti oluşturan kemiklerin şeklinin aynı olmadığını fark etmişsinizdir. İskeleti oluşturan kemikler uzun, yassı ve kısa kemikler olmak üzere üç grupta incelenir.

Uzun Kemikler Uzunluğu kalınlığından fazla olan kemiklerdir. Kol ve bacak kemiklerimiz, uzun kemiklere örnektir.

Yassı Kemikler Kafatasımız ve göğüs kafesimizde bulunan kemikler, yassı kemiklerdir. Uzunluğu ve genişliği, kalınlığından fazla olan kemiklerdir.

Kısa Kemikler El ve ayak bileklerimizdeki kemikler ve omur kemikleri kısa kemiklerdir. Uzunluğu ve kalınlığı yaklaşık olarak birbirine eşit olan kemiklerdir.

Kemiklerimiz hafif ve sert yapılardır. Bu özelliklerinden dolayı kemiklerimiz günlük yaşamdaki hareketlerimizi kolaylaştırır.

  • Kemiklerimiz hafif olmasaydı vücudumuz çok ağır olurdu ve rahat hareket edemezdik.
  • Kemiklerimiz sert olmasaydı vücudumuz dik duramazdı, iç organlarımız dış ortamdan gelen darbelerden olumsuz etkilenirdi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.