Kendi ekseni etrafında ω açısal hızıyla dönen m kütleli noktasal bir parçacığın eylemsizlik momenti I = m . r2 dir

Kendi ekseni etrafında ω açısal hızıyla dönen m kütleli noktasal bir parçacığın eylemsizlik momenti I = m . r2 dir
Kendi ekseni etrafında ω açısal hızıyla dönen m kütleli noktasal bir parçacığın eylemsizlik momenti I = m . r2 dir. Buna göre açısal hızı ve eylemsizlik momentini kullanarak cismin açısal momentumunu çizgisel hız cinsinden veren ifadeyi bulunuz.

Soru : Kendi ekseni etrafında ω açısal hızıyla dönen m kütleli noktasal bir parçacığın eylemsizlik momenti I = m . r2 dir.
Buna göre açısal hızı ve eylemsizlik momentini kullanarak cismin açısal momentumunu çizgisel hız cinsinden veren ifadeyi bulunuz.

Ödev cevabı kısaca : Açısal momentum (L), cismin açısal hızı (ω) ve eylemsizlik momenti (I) ile ilişkilidir. Eylemsizlik momenti I = m * r2 olarak verilmiştir.

Açısal momentumun çizgisel hız cinsinden ifadesi şu şekildedir:

L = I * ω

Burada: L: Açısal momentum I: Eylemsizlik momenti (m * r2) ω: Açısal hız

O zaman açısal momentumun çizgisel hız cinsinden ifadesi:

L = (m * r2) * ω

Açısal hızın çizgisel hız cinsinden ifadesi ise ω = v / r olur, burada "v" cismin çizgisel hızı ve "r" yarıçaptır. Dolayısıyla açısal hızı çizgisel hız cinsinden ifade etmek için:

ω = v / r

Bu ifadeleri birleştirerek açısal momentumu çizgisel hız cinsinden ifade edebiliriz:

L = (m * r2) * (v / r)

L = m * r * v

Sonuç olarak, cismin açısal momentumu, çizgisel hız (v) ile çarpılmış olan m * r * v şeklinde ifade edilir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.