Kervansarayların yapılış amacı

Kervansarayların yapılış amacı
Kervansarayların yapılış amacı hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Geçmişten günümüze ticaret sürekli varlığını korumuş ve gelişim göstererek farklı boyutlara ulaşmıştır. Ticaretin düzenli olarak yapılması ve üretim ve tüketimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için sistemli bir şekilde ticaret yapılması adına bazı gelişmeler de olmuştur. Bu gelişmeler ticaretin de gelişmesi anlamına gelmiştir.

Kervansaraylar, kervan yolları üzerinde bulunan ve ticaret yollarında tüccarların ve müşterilerin dinlendiği, mal alıp sattığı yerler olarak faaliyet göstermiştir. Kervansaraylar sayesinde özellikle Selçuklu Devleti döneminde Anadolu’da ticaret oldukça gelişmiştir. Ticaretin gelişmesi, devletin güçlenmesi, toplumun refah seviyesinin yükselmesi, dışa bağımlılığın azalması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hukukun oluşması gibi kazanımların yaşanmasına da neden olmuştur.

Kervansaraylar, kervanların yol güvenliğinin sağlandığı ve insanların konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile yapılmıştır. Kervansaraylar, ekonomik açıdan olduğu kadar sosyal açıdan da çok önemli yapılardı. Kervanların her türlü ihtiyaçları gözetilerek oluşturulan bu yapılarda, yolcular ücret ödemeden üç gün kalabiliyordu.

Kervansaraylarda tüccarlar yük taşımada kullandıkları hayvanlarını dinlendiriyordu. Buralarda ayrıca hastalar tedavi olabiliyor hatta fakir yolculara ayakkabı bile veriliyordu. Kervansaraylar, kale gibi korunaklı duvarları ve demir kapıları ile zengin ticaret kervanlarının korunakları durumundaydı. Bu kurumlar sayesinde ülkede ticaret artmış, artan ticaret sayesinde Türk İslam devletlerinde ekonomi gelişmiş, ekonominin gelişmesine bağlı olarak da şehirler hızla büyümüştür.

Kervansaraylar ticaretin artması ve güvenle yapılabilmesi için ilk olarak Büyük Selçuklu Devleti ile Orta Asya'da daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu coğrafyasında yapılan yapılara verilen isimdir. Kervansaraylar kervanların geçmiş olduğu yollar, güzergahlar üzerine yapılmıştır. Kervansarayların aralarındaki mesafeler yaklaşık olarak

35 ile 40 km arasına değişmektedir, kervanların bir günlük yol mesafesidir. Kervansaraylar kervanlarda bulunan insanların ve yükleri taşıyan hayvanlarının zaruri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuştur. Kervansaraylarda yiyecekler, yatacak yerler, hayvanlar için nalbant ve saraç bulunmaktadır. Kervanlarda bulunan hayvanlar gerekli görüldüğü durumlarda buralarda değiştirilmektedir.

Kervansaraylar kervanların geceyi güvenli bir şekilde geçirmelerini sağlamaktadır. Bu kervansaraylar sayesinde ticaret çok artmıştır. Kervansaraylar ve kervansaray sistemini kuran devletler hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için daha önce cevapladığımız soruların cevaplarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

50
78
22
10
15
14
40
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.