Kıkırdak nedir

Kıkırdak nedir
Kıkırdak nedir, kıkırdak nerelerde bulunur, kulak kepçesi, burun, soluk borusu gibi yapılarda bulunan, kemik kadar sert olmayan esnek yapıya ne ad verilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan vücudunda kemik, kas ve sinirlerden oluşan sistemler doku ve organların oluşmasında etkili olmaktadır. Destek ve hareket sistemi ve sinir sistemi dokuların yapılarının oluşmasında ve işlevselliğinde etkili olur. Bazı dokularda sinirler bulunmaz. Sadece kaslar bulunur. Bazılarında kas da bulunmaz.

Kulak kepçesi, burun, soluk borusu gibi yapılara sahip olan ve kemik kadar sert olmayan yapılara kıkırdak denmektedir.

Soru : Kulak kepçesi, burun, soluk borusu gibi yapılarda bulunan, kemik kadar sert olmayan esnek yapıya ne ad verilir?

Cevap : kıkırdak

Kıkırdak, bazı organlarda kemik görevini yapan esnek, sert ve beyaz bir doku olarak anlatılabilir. İlkel omurgalıların birçoğu gelişmiş omurgalılarda da dölütlerin iskeleti kıkırdaktandır. Burun, gırtlak ve kulakta bulunan kıkırdak kısımlar, yetişkin ve gelişmiş bir insanın vücudunda bulunan kıkırdaklardır.

Kemik dokudan daha yumuşak ve esnek bir matrise sahip olan kıkırdak dokuda damar bulunmaz, kıkırdak hücreleri bu matristen [mantilizyon] yoluyla madde alış verişi yaparlar. Kıkırdak eklemlerde, göğüs kafesinde, kulakta, burunda, boğazda ve omurlararası disklerde bulunur.

Kaynak:Eğitim Sistem

51
34
654
222
221
144
229
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.