Kim yalan sözü ve onunla ameli terk etmezse (bilsin ki) onun yiyip içmesini bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur

Kim yalan sözü ve onunla ameli terk etmezse (bilsin ki) onun yiyip içmesini bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur
Kim yalan sözü ve onunla ameli terk etmezse (bilsin ki) onun yiyip içmesinibırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur (Buhari, Savm 8.) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisini arkadaşlarınızla yorumlayarak çıkarımlardabulununuz.

Ebu Hureyre (Radıyallahu Anh)’den rivayet edildiğine göre Rasulullah şöyle buyurdu:

”Kim yalan konuşmayı ve yalan dolanla iş yapmayı terk etmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.”

Buhârî, Savm 8,Edep 51; Ebu Davud, Savm 25; Tirmizi, Savm 16; İbn-i Mace, Siyam 21

Oruçla elde edilmek istenen asıl sonuç, diğer yasaklara karşıda bir irade gücü ve direnç kazanmaktır. Yasaklar konusunda oruçlu iken diğer zamanlar-dan daha titiz olmak elbette daha uygun olur.

Yalanı terk etmeyen kimsenin aç ve susuz kalmasının Allah katında kıy-metinin olmadığını Rasul-i Ekrem bildirir. Böyle bir kimse belki oruç borcunu ödemiş olur ama oruçtan beklenen kemal ve fazileti yakalayamaz.

Bir başka hadisi şerif’te Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan susuzluk çekme açlıktan aşka bir kazan-cı olmaz. Nice gece kalkıp ibadet yapanlar vardır ki, Bu kalkmasından ötü-rü uykusuzluktan başka bir kazancı olmaz.” (İbn-i Mace; Siyam 21)

Hadisten Çıkarılacak Dersler ve Öğütler

1. Orucun tek amacı mideyi aç bırakmak değildir.
2. Azaların da oruc tutmadığı bir oruc kamil bir oruc değildir.

16
67
113
0
67
0
84
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.