Kimyanın bilim olma sürecinin başlangıcı olarak hangi olay kabul edilmektedir, neden

Kimyanın bilim olma sürecinin başlangıcı olarak hangi olay kabul edilmektedir, neden
Kimyanın bilim olma sürecinin başlangıcı olarak hangi olay kabul edilmektedir, neden bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kimyanın bilim olma sürecinin başlangıcı olarak ateşin bulunması olayı kabul edilmektedir. Çünkü kimyasal olayların gerçekleşmesinde ateşin çok büyük önemi olduğu gibi başlı başına yanma olayı kimyasal bir olaydır.

Kimyanın pratik geçmişi bu bilimlerden çok daha geriye dayanmasına rağmen bilim olarak kabul edilmesi 18. yüzyılın sonunu bulmuştur.

Bunun iki sebebi vardır;
1) Kimya ile uğraşanlar batıl ve mistik düşüncelerinden arınamamışlardır.
2) 17 ve 18. yüzyılda ortaya çıkan yeni yanma teorisidir.

Yanma olayını açıklayan ve dönüm noktası olan deney 1774’ te Joseph Priestley tarafından yapıldı. Priestley kırmızı civa oksidin ısıtılmasıyla oluşan gazın içerisinde maddelerin daha iyi yandığını keşfetti.

Bu gaza "phlogistonu uzaklaştırılmış hava" olarak adlandırıldı.
Aynı yıllarda İsveç’te Carl W.Scheele oksijen olarak bildiğimiz bu gaza "yakıcı hava" dedi.
Ancak her iki kimyacıda deneyi yorumlamakta yeterli olamadılar.
Fransız bilim adamı Lavoisier , aynı deneyi tekrarladı ve yanma olayında maddelerin oksijen gazı ile etkileştiğini söyledi.
-Böylece phlogiston teorisi çürütülmüş oldu ve Lavoisier kimyanın kurucusu olarak anıldı.
Üç bilim adamı aynı deneyi yapmış olmasına rağmen doğru yorumlamayı başararak Lavoisier kimyanın bilim olma sürecini başlatmıştır.

87
73
35
11
7
4
183
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.