Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir

Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir
Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kimyasal sindirim nedir

Dışarıdan alınan büyük parçalı besinlerin, ağız, mide ve az da olsa ince bağırsaklarda fiziksel olarak daha küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir. Alınan büyük moleküllü besinlerin enzimler yardımıyla, daha küçük moleküllere parçalanması olayına ise kimyasal sindirim denir. Yediğimiz besin maddelerinde bulunan, su, madensel tuzlar, vitaminler, glikoz, fruktoz, galaktoz, amino asitler, alkol gibi küçük maddeler sindirime uğramaz. Yağlar, disakkarit, polysakkarit gibi karbonhidratlar, proteinler ve nukleik asitler (DNA ve RNA) kimyasal sindirim ile hücre zarından geçebilecek küçük moleküllere parçalanırlar. Kimyasal sindirim, ağız, mide, ince bağırsaklarda olur.

Kimyasal sindirim ağızda, mide ve bağırsakta, pankreas ve karaciğerde gerçekleşir.Bunlar;

1- Ağızda: Karbonhidratların sindirimi başlar – Tükürükteki enzimler yardımıyla.

2- Midede: Proteinlerin sindirimi – Mide Öz suyu ve mide enzimleri yardımıyla.

3- İnce bağırsakta: Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi – Pankreas öz suyu yardımıyla.

2020/08/15/sindirim-organlari.jpg

5004
4422
1701
1263
1212
1302
4861
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum