Kimyasal sindirim nedir

Kimyasal sindirim nedir
Kimyasal sindirim nedir, kimyasal sindirime örnekler nedir, kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kimyasal Sindirim, yapısında enzim bulunan sıvılarla besinlerin
küçük parçalara ayrılmasıdır. Dışarıdan alınan büyük parçalı besinlerin ağız, mide ve ince bağırsakta küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim adı verilmektedir. Yenilen besinlerde su, madensel tuzlar, glikoz, vitaminler, galaktoz, fruktoz, amino asitler ve alkol gibi küçük maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler sindirime uğramazlar. Yağlar, disakkarit, polysakkarit gibi proteinler, karbonhidratlar ve nükleik asitler kimyasal sindirim ile hücre zarından geçebilecek kadar küçük moleküllere parçalanırlar.

Kimyasal sindirime örnekler

  • Tükürük bezinden salgılanan tükürük sıvısıyla karbonhidratların parçalanması
  • Mideden salgılanan mide öz suyuyla proteinlerin parçalanması
  • Pankreastan salgılanan pankreas öz suyuyla karbonhidrat, yağ ve proteinlerin ince bağırsakta parçalanması

Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir

Vücutta sindirim sistemi organları bulunmaktadır. Bunlar anüs, kalın bağırsak, ince bağırsak, mide, yemek borusu, yutak ve ağız olmaktadır. Ağız içerisinde hem kimyasal sindirim hem de fiziksel sindirim gerçekleşmektedir. Ağız içerisinde çiğneme mekanik sindirim olurken tükürük içerisinde bulunan enzimler de kimyasal sindirim gerçekleştirmektedir.

Karbonhidratların sindirilmesi ağızdan başlarken yutak besinlerin ağızdan geçip yemek borusuna ilerlemesini sağlar. Yutkunma esnasında yutakta yer alan küçük dil soluk borusunu kapatarak yemek borusundan besinlerin geçmesini sağlar. Yutakta herhangi bir sindirim gerçekleşmez ve sadece besin iletimi bulunmaktadır.

Kimyasal sindirim vücutta ağız, mide, ince bağırsak, pankreas ve karaciğerde gerçekleşmektedir. Ağızda kimyasal sinirim karbonhidrat sindirim olur ve tükürükteki enzimler sayesinde gerçekleşir. Midede ise protein sindirimi olur ve mide öz suyu ve mide enzimleri yardımı ile gerçekleşir.

İnce bağırsakta ise karbonhidrat, yağ ve proteinlerin sindirimi gerçekleşir. Bu sindirim pankreas öz suyu yardımı ile gerçekleşmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.