Kırmızı ışıkta bekleyen bir araç ani ve hızlı bir kalkış gerçekleştirdiğinde yolcuların geriye doğru savruldukları

Kırmızı ışıkta bekleyen bir araç ani ve hızlı bir kalkış gerçekleştirdiğinde yolcuların geriye doğru savruldukları
Kırmızı ışıkta bekleyen bir araç ani ve hızlı bir kalkış gerçekleştirdiğinde yolcuların geriye doğru savrulduklarını, virajı dönen bir araçtaki yolcuların ise virajın dışına doğru bir savrulma hareketi yaptıklarını gözlemleriz.

Kırmızı ışıkta bekleyen bir araç ani ve hızlı bir kalkış gerçekleştirdiğinde yolcuların geriye doğru savrulduklarını, virajı dönen bir araçtaki yolcuların ise virajın dışına doğru bir savrulma hareketi yaptıklarını gözlemleriz. Bu olayların nedenlerini araştırarak Newton’ın I. Hareket Yasası’na göre tartışınız.

Newton’ın I. Hareket Yasası, bir cismin hareketini anlatırken, cismin hareketinin sürekli olacağını veya sürekli olmayacağını (değiştirilemeyecekse) bir kuvvet olmadan değiştirilmeyeceğini söyler. Yani, bir cismin hareketi kuvvetlerin etkisiyle değişir.

Bekleyen bir araç ani ve hızlı bir kalkış gerçekleştirdiğinde, yolcuların geriye doğru savrulduğu olay, cismin hızı değiştirilirken (yani araç hızlanırken) cismin hareketinin değişmesine (savrulmasına) neden olur. Bu, Newton’ın I. Hareket Yasası’na göre, araç ön tarafındaki kuvvetin (gaza basılması) etkisiyle gerçekleşir.

Virajı dönen bir araçtaki yolcuların ise virajın dışına doğru bir savrulma hareketi yaptığı olay da aynı şekilde Newton’ın I. Hareket Yasası’na göre açıklanabilir. Virajı dönen araçtaki yolcular, araç etrafındaki dönme hareketine göre hareket ederler. Ancak, araç etrafındaki dönme hareketiyle yolcuların hareketi arasında bir fark vardır. Bu fark, yolcuların hareketinin araç etrafındaki dönme hareketine göre daha az hızlı olmasıdır. Bu fark, yolcuların virajın dışına doğru savrulmalarına neden olur. Bu olayda da, Newton’ın I. Hareket Yasası’na göre, araç etrafındaki dönme hareketi (viraj alma) sırasında yolcular üzerinde etkili olan kuvvetler (centrifugal kuvvet) nedeniyle yolcuların hareketinin değişmesi (savrulması) gerçekleşir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.