Klimatoloji nedir ve neyi inceler

Klimatoloji nedir ve neyi inceler
Klimatoloji nedir, klimatoloji neyi inceler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Klimatoloji, kısaca iklim bilimi olarak tanımlanmaktadır. Bu geniş kapsamlı bilim dalı, atmosfer içerisinde meydana gelen çeşitli hava olaylarını ve yeryüzünde görülen iklim tiplerini incelemektedir. Klimatoloji bilimi ile ilgilenen ve bu amaçla bilimsel araştırmalar yapan bilim insanlarına ise klimatolog denir. İklim bilimi olan Klimatoloji, hava olaylarını yakından tanımak için fiziğin bir alt dalı olan Meteoroloji verilerinden büyük ölçüde yararlanmaktadır.

Klimatoloji neyi inceler

Klimatoloji, geniş bir sahada uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarını, hava olaylarını detaylı olarak ele alır. Klimatoloji, meteorolojinin yapmış olduğu gözlemleri alır, insan ve diğer canlıların yaşamı açısından inceler ve açıklamaya çalışır.

Yeryüzünde görülen başlıca iklim tiplerini ve özelliklerini, oluşum sebeplerini, insan yaşamı üzerine etkilerini, iklim elemanlarını (sıcaklık, nemlilik, yağış, basınç ve rüzgarlar) inceleyen fiziki coğrafya alt dalı olarak önemli görevler üstlenmektedir. Klimatoloji sayesinde 50-100 yıllık hava durumu ortalamaları alınarak iklime dair bilgiler oluşturulur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.