Konar-göçerliğin hangi şartların sonucunda ortaya çıkmış olabileceği

Konar-göçerliğin hangi şartların sonucunda ortaya çıkmış olabileceği
Konar-göçerliğin hangi şartların sonucunda ortaya çıkmış olabileceği hakkındaki sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Konar-göçerliğin ortaya çıkışında coğrafi şartlar, iklim koşulları, ekonomik faktörler, jeopolitik durum, gelir eşitsizliği gibi birçok etken rol oynamış olabilir. Genellikle tarıma uygun olmayan veya sürdürülebilir yerleşik yaşam koşullarının zor olduğu bölgelerde konar-göçer yaşam tarzı benimsenmiştir. Bu yaşam tarzı, hayvancılık, avcılık gibi mobil ekonomik faaliyetlere dayanır ve topluluğun sürekli olarak yer değiştirmesini içerir. Jeopolitik faktörler, politik istikrarsızlık veya savaş gibi durumlar da konar-göçerliği etkileyen faktörler arasında sayılabilir.

Konar göçerlik, beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük hayvan sürülerini takip eden göçebelerden ya da belli bir coğrafî mekâna bağlı olmaksızın hayvanlarına otlak ve kışlak bölgeleri arayan göçebe çobanlıktan farklı olarak belli bir mekân dairesinde yerleşik hayatın bütünleyicisi olarak hayvancılık yapan ve ürünlerini daha çok yerleşik toplumlara pazarlayan iktisadî faaliyet biçimi ve hayat tarzıdır.

502
221
136
57
111
213
465
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum