Konfüçyüs’ün büyük ve küçük olarak nitelendirdiği insanlar arasındaki farklar nelerdir

Konfüçyüs’ün büyük ve küçük olarak nitelendirdiği insanlar arasındaki farklar nelerdir
Konfüçyüs’ün büyük ve küçük olarak nitelendirdiği insanlar arasındaki farklar nelerdir, yorumlayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Büyük ve üstün insan, erdemi; küçük insan ise rahatını düşünür. Üstün insan kanunlar üzerinde kafasını çalıştırır, küçük insan ise kendi rahatını aramaya bakar. Büyük ve üstün insan yalnız doğruluğu, küçük insansa yalnızca çıkarını düşünür. (Konfüçyüs, Konuşmalar (çev. Muhaddere Nabi Özerdim), 4/XI, XVI, s. 14-16.) (Düzenlenerek alınmıştır.)
Konfüçyüs’ün büyük ve küçük olarak nitelendirdiği insanlar arasındaki farklar nelerdir? Yorumlayınız.

Ödev cevabı kısaca : Konfüçyüs'e göre, büyük insan erdemi ve toplumsal sorumlulukları ön planda tutar, küçük insan ise kendi çıkarlarını ve rahatını düşünür.

Konfüçyüs'e göre, büyük ve üstün insan ile küçük insan arasındaki farklar öncelikle erdem anlayışlarında ve davranışlarındaki tutumda ortaya çıkar. Büyük insan, erdemli yaşamayı ve doğruluğu ön planda tutar. Kanunlara uygun davranır ve toplumun refahı için çaba sarfeder. Erdemli olmak, onun için önemli bir hedeftir. Diğer yandan, küçük insan ise kendi rahatını ve çıkarlarını düşünür. Kendi konforu ve menfaati odaklıdır ve genellikle kişisel çıkarları doğrultusunda hareket eder. Toplumsal sorumlulukları ve erdemi göz ardı edebilir.

Konfüçyüs'ün bu anlayışıyla, büyük insanın toplum için değer yaratan bir birey olduğunu ve erdemi yaşamının merkezine koyarak toplumun iyiliği için çalıştığını görebiliriz. Küçük insan ise bencil ve çıkar odaklıdır, kendi rahatını ve menfaatlerini ön planda tutar. Bu anlayış, Konfüçyüs'ün toplumun refahı için erdemli bir yaşamın önemini vurgulayan felsefesinin bir parçasıdır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.