Konum, alınan yol, yer değiştirme, sürat ve hız

Konum, alınan yol, yer değiştirme, sürat ve hız
Konum, alınan yol, yer değiştirme, sürat ve hız nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çocukların en sevdiği oyunlardan biri olan saklambaçta ebe seçilen kişinin sayma yapacağı ve diğer oyuncuların ebeleyeceği sabit bir yer belirlenir. Bu yer oyuncular için referans noktası kabul edilebilir. Bir cismin konumu ve yer değiştirme miktarı gibi nicelikleri tanımlamak için seçilen sabit noktaya referans noktası denir.

Konum vektörü, referans noktasından bir cismin bulunduğu noktaya olan yönlü uzaklıktır. Konum vektörünün büyüklüğünün SI’daki birimi metredir. Vektörel bir büyüklük olan konum x ile gösterilir.

Alınan yol, yönden bağımsız olarak kat edilen yolun uzunluğunu ifade eder. Alınan yol için yön veya doğrultu önemli değildir yani skaler bir büyüklüktür. Alınan yolun SI’daki birimi metredir. x ile gösterilir. Kara yolları kenarında, yerleşim yerlerine olan uzaklığın km cinsinden gösterildiği tabelalar bulunur.

Bir hareketlinin ilk konumundan son konumuna doğru en kısa yol boyunca çizilen yönlü uzaklığa yer değiştirme denir. Yer değiştirme vektörel bir büyüklüktür. Dx ile gösterilir. Yer değiştirmenin SI’daki birimi metredir. Yer değiştirmenin matematiksel modeli

Yer değiştirme = Son konum – İlk konum
Dx = xson - xilk şeklindedir.

Başka bir ifade ile yer değiştirme, iki nokta arasında yönlü, en kısa mesafedir.

Sürat, bir cismin birim zamanda aldığı yoldur. Hız ise bir cismin birim zamanda yaptığı yer değiştirmedir. Sürat skaler, hız vektörel bir büyüklüktür.

Sürat = Alınan yol / Geçen zaman --> v = x / t
Hız= Yer degistirme / Geçen zaman --> v = Dx / t şeklindedir.

surat-ve-hiz-ornek-soru.jpg

surat-ve-hiz-ornek-sorular.jpg

463
163
215
156
157
156
377
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.