Kovalent katılar ve özellikleri

Kovalent katılar ve özellikleri
Kovalent katılar ve özellikleri nedir, Kovalent katılara örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kovalent katıları bir arada tutan çok sayıda atomun güçlü kovalent bağlarla etkileşmesidir. Ametal atomlarının elektronlarını ortaklaşa kullanması sonucunda oluşan katılardır. Kovalent katılarda etkileşim katı boyunca her yöne uzanan bir ağ yapısı oluşturur. Bu ağ yapısında birbirine kenetlenen çok sayıda molekül bulunur.

Örneğin elmasta her karbon atomu dört karbon atomuna kuvvetli kovalent bağlarla bağlanarak sağlam bir yapı oluşturur. Bu yapı elmasın oldukça sert ve yüksek kaynama noktasına sahip olmasını sağlar.

Diğer kovalent katıların erime ve kaynama noktaları elmas ve kuartza (SiO2) göre daha düşüktür. Örneğin grafit, elmas gibi karbon atomlarından oluşmasına rağmen erime ve kaynama noktası elmastan daha düşüktür. Ayrıca grafit elmasdan daha yumuşaktır. Kovalent katılara silisyum karbür, kuartz, silisyum nitrür örnek verilebilir.

1204
1065
424
381
712
399
470
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.