Köy altı yerleşmeleri ne demek, köy altı yerleşmelerinin isimleri nelerdir

Köy altı yerleşmeleri ne demek, köy altı yerleşmelerinin isimleri nelerdir
Köy altı yerleşmeleri ne demek, köy altı yerleşmelerinin isimleri nelerdir, köy altı yerleşmeleri ortak özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Köyaltı yerleşmeler, idari açıdan köye bağlı, fakat köyün biraz dışarısında, bir veya birkaç evin oluşturduğu yerleşim yapısıdır.

Özellikle Yayla, ağıl, dam, oba, çiftlik, dalyan ya da mahalle gibi isimler alır. İdari açıdan köy sınırları içerisinde ve köye bağlı olarak merkeze bağlıdırlar.

Köy altı yerleşmeleri ortak özellikleri nelerdir

Köy altı yerleşmeleri belli başlı bazı ortak özellikleri bulunmaktadır. Bu ortak özellikleri ile beraber köyün idari yapısı altında bulunur ve değişik amaç altında kullanılırlar.

  • Ekonomik faaliyet olarak genelde tarım ve hayvancılık öne çıkar.
  • Genel olarak dağınık bir yerleşik hayat sürülür.
  • Akarsu ya da göl gibi alanların çok olduğu yerlerdir.
  • Oldukça az sayıda mesken bulunur.
  • Sosyal olanaklar çok kısıtlıdır.
  • Çok şehir merkezinden uzak alanlara kurulur.
  • Özel ya da devlete ait hizmet birimleri bulunmaz. Bunlar içerisinde okul, hastane, karakol ya da sağlık ocağı yer alır.

Bu ortak özellikleri ile beraber köy altı yerleşim alanları daha çok geçici olarak tarım ve hayvancılık adına kullanılmaktadır.

100
200
80
201
150
4
200
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.