Küçük Çam Ağacı Metni Cevapları (5. Sınıf)

Küçük Çam Ağacı Metni Cevapları (5. Sınıf)
Küçük Çam Ağacı Metni Cevapları, 5. Sınıf Koza Yayın Türkçe Ders Kitabı Sayfa 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Küçük Çam Ağacı Metni Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 134 Cevabı

HAZIRLIK

1. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görseldeki ağaçlarla isimlerini eşleştiriniz.

1. resim: Kavak
2. resim : Söğüt
3. resim : Çam
4. resim : Meşe

2. Ağaçların faydaları nelerdir?
Cevap
: Ağaçlar havayı temizler, oksijen üretir, yağmur yağdırır, hayvanlar için doğal yaşama alanıdır, kalem, kitap, defter, mobilya eşyaları gibi kullandığımız pek çok aletin ham maddesidir, erozyon ve toprak kaymalarını önler.

1. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 137 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz. Kelimeleri, sözlük anlamlarından yararlanarak bulmacaya yerleştiriniz. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlüğünüze yazmayı unutmayınız.

AHALİ-AVLU-HENDEK-KALE-KAZIK-KİBİR-TAKIRDAMAK-ULU

(TAKIRDAMAK) 1. "Takırtı" sesi çıkarmak.
(AHALİ) 2. Aralarında aynı yerde bulunmaktan başka hiçbir ortak özellik bulunmayan kişilerden oluşan topluluk.
(KİBİR) 3. Kendini beğenme, başkalarından üstün tutma.
(KALE) 4. Düşmanın gelmesi beklenilen yollar üzerinde, askerî önem taşıyan şehirlerde, geçit ve dar boğazlarda güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı, burçlu, mazgallı yapı.
(HENDEK) 5. Geçmeye engel olacak biçimde uzunlamasına kazılmış derin çukur.
(KAZIK) 6. Toprağa çakılmak için hazırlanmış, ucu sivri demir veya ağaç.
(AVLU) 7. Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan üstü açık, duvarla çevrili alan.
(ULU) 8. Erdemleri bakımından çok büyük, yüce.

2. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 138 Cevabı

Metinde geçen aşağıdaki deyimlerin anlamlarını araştırıp öğreniniz. Bu deyimleri anlamlarına uygun şekilde birer cümlede kullanınız.

Burnunun direği sızlamak: Maddi veya manevi çok acı duymak, çok üzülmek
Cümle: Aklıma eski mahallemizdeki arkadaşlarım gelince burnumun direkleri sızladı.

Siper olmak: Birini veya bir şeyi korumak amacıyla kendini siper olarak kullanmak
Cümle: Ali, atılan taş kardeşine gelmesin diye kardeşine siper oldu.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

Küçük çam ağacı nerede yaşarmış?
Cevap
: Küçük çam ağacı, şehri çevreleyen kalenin içinde, tam hendeğin ardındaki kocaman sivri kazıkların dibinde yaşıyormuş.

Bu ağacı kim, neden buraya dikmiş?
Cevap
: Bu ağacı kalede yaşayan ahaliden birinin oğlu olan küçük bir çocuk dikmiş. Babası, oğluyla birlikte, ona yaşıt bir ağaç büyütmek için bu ağacı oğluyla beraber dikmiş.

Küçük çam ağacı neden yaşadığı yerdeki en güzel ağaç olduğunu düşünürmüş?
Cevap
: Çünkü küçük çam ağacı, oradaki en küçük ve sevimli ağaçmış ve insanlar en çok onu sevip onunla ilgileniyormuş; bundan dolayı da oradaki en güzel ağaç olduğunun düşünüyormuş.

Kazıklar, küçük çam ağacına nasıl bir ders vermiş?
Cevap
: Kazıklar, kendilerinin de bir zamanlar birer küçük ağaç olduklarını, böyle bir ormanda değil ulu ormanlarda yaşadıklarını ve ulu ağaçlar olduklarını, insanların gelip onları kestiklerini ve küçük çam ağacının da aynı şeyleri kendisi için düşünüp üzülmesiyle ona ders vermişler.

Küçük çam ağacı neyin hasretini çekermiş?
Cevap
: Küçük çam ağacı, hiç hatırlayamadığı ormanın hasretini çekermiş.

Küçük çam ağacının kibirli olduğu düşüncesine katılıyor musunuz? Neden? Açıklayınız.
Cevap
: Bence küçük çam ağacı kibirli değildir, en azından kibirli gözükse bile bunu bilerek yapmamıştır. Çünkü o kazıkların ağaçlardan yapıldığını ve konuştuklarını bilmiyordu.

4. ETKİNLİK

Aşağıya metnin içeriğinden hareketle iki soru yazınız. Sorularınızı arkadaşlarınıza sorunuz. Cevaplarını altlarına yazınız.

1. Soru: Kalenin komutanı avludaki bütün ağaçların kesilmesi emrini verince ne olmuş?
Cevap: Oradaki herkes ve her şey yani küçük çam ağacı, diğer ağaçlar, ağacı diken çocuk ve babası ile tüm hayvanlar ağaçların kesilmesine karşı çıkıp bu burumu engellemeye çalışmış.

2. Soru: Metnin sonunda ne olmuş?
Cevap: Kale komutanı ağaçların kesilmesi fikrinden vazgeçip oradan kaçmış. Oradaki herkes mutlu mesut yaşamışlar ve o günü bir daha unutmamışlar.

5. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 139 Cevabı

Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Metnin konusu: Küçük bir çam ağacının yaşadıkları ve sonda kesilmekten kurtulması

Metnin ana fikri: Ağaçları ve tüm doğayı her zaman korumalıyız.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Metinle ilgili olanları işaretleyiniz.

1. sıra 1. ve 3 resim
2. sıra 2. ve 3. resim

7. ETKİNLİK

Ses olaylarıyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyarak örnekleri inceleyiniz. Daha sonra açıklamaların altındaki cümlelerde görülen ses olaylarını belirtilen yere yazınız.

Ünsüz yumuşaması

Dilimizdeki p, ç, t ve k ünsüzleriyle biten bir kelimeye ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sonundaki ünsüz yumuşayarak b, c, d, g, ğ’ye dönüşür. p ünsüzü b ünsüzüne, ç ünsüzü c ünsüzüne, t ünsüzü d ünsüzüne, k ünsüzü de g veya ğ ünsüzüne dönüşerek yumuşar.
Örnek: ı —> kitabı, topaç -1 -» topacı, kâğıt -1 —> kâğıdı, pamuk – u -» pamuğu

Metinden alınan aşağıdaki cümlede hangi kelimelerde ünsüz yumuşaması olmuştur? Kelimelerin altlarını çiziniz.

“Çam ağacını ormandan söküp getiren bu sevimli çocuğun babasıymış.”
Cevap: “Çam ağacını ormandan söküp getiren bu sevimli çocuğun babasıymış.”

Ünsüz türemesi

Dilimizde bazı kelimelerin başka kelimelerle birleşmesi sonucunda veya ünlüyle başlayan bir ek aldığında bir sesin ortaya çıkmasına ünsüz türemesi denir.
Örnek: af + etmek —affetmek, his + etmek —-hissetmek, zan-ım-ca —zannımca, zam + ı —zammı, hak + ı —hakkı

Aşağıdaki cümlede hangi kelimelerde ünsüz türemesi olmuştur? Bu kelimelerin altlarını çiziniz.

“Zannederim bu sorunu kolayca hallederiz.”
Cevap: “Zannederim bu sorunu kolayca hallederiz.”

8. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 140 Cevabı

a. Aşağıda verilen görseli inceleyerek gazete haberini okuyunuz. Haberdeki altı çizili ifadelere dikkat ediniz. Altı çizili ifadelerin önemli noktaları vurgulayıp vurgulamadığını açıklayınız.

Orman yangınları için korkutan tahmin! İşte Türkiye’nin en riskli bölgeleri

Türkiye 2021 yazında orman yangınlarıyla sarsıldı. 28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye’nin pek çok şehrine yayılan orman yangınları hepimizin yüreğini yaktı. Başta Akdeniz ve Ege olmak üzere Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce hektar orman küle döndü, birçok hayvan yaşamını yitirdi. Peki, yakın gelecekte Türkiye’yi neler bekliyor? Bu yıl canımızı yakan orman yangınları felaketi her yaz yaşanabilir mi?
Cevap: Altı çizili ifadeler önemli noktaları vurgulamaktadır. Bu ifadeler haber yazılarındaki ne, nerede, kim gibi önemli sorulara yanıt vermektedir.

b. Ormanlarımız bilinçsiz yapılaşma, erozyon, yangınlar, kontrolsüz kesim gibi birçok sebepten ötürü gün geçtikçe azalıyor. Ormanları korumak bir sorumluluk değil mecburiyettir. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında edindiğiniz bilgilerden de faydalanarak soluduğumuz oksijeni ve daha birçok kaynağı bize sunan ormanları koruyabilmek için neler yapılması gerektiği hakkında bir konuşma yapınız.

Ormanları koruyabilmek için öncelikle insanların ormanın önemi konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bazı orman yangınları arabalardan dışarı atılan sigara izmaritleri yüzünden çıkmaktadır. Çok basit bir mesele gibi görünür belki de bu. Ama çok önemli bir meseledir. Bunun yanında ben yaz mevsiminde ormanlara giriş yasağını da destekliyorum.

Ve bence bu konuda en önemli işlerden biri de devlet görevlilerine düşmektedir. Bilinçsiz yapılaşma ancak devletin bu konuda çıkaracağı yasalar ve bu yasaların uygulanmasıyla mümkündür. Yine ormanların bilinçli şekilde yakılması da mümkündür. Bunun için de orman görevlilerinin ve jandarmanın ormanlarda devriye yapmaları ve havadan da denetlemelerin yapılması gerekir.

Bu konuda köylülere de büyük görev düşmektedir. Köylüler de sürülerini orman içlerine salmamalıdır. Başta keçiler olmak üzere bazı hayvanların ağaçlara zarar verdiği de bilinen bir gerçektir.

9. ETKİNLİK

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 141 Cevabı

Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek, kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumak, ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamak gibi birçok amacı gerçekleştirmek için kurulan TEMA Vakfına ait aşağıdaki gönüllü formunu inceleyiniz. Siz de bir TEMA gönüllüsü olmak istiyorsanız genel ağ sayfalarına girerek formu uygun şekilde doldurunuz.

UYARI: Formu doldururken acele etmeyiniz. Sizden istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde yazınız. Yazınızın okunaklı ve güzel olmasına dikkat ediniz. Formda başka biri tarafından doldurulacak kısımları boş bırakınız. Bu tür etkinliklerde mutlaka bir büyüğünüzün yanınızda olmasına dikkat ediniz.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Güneş ve Güneş sistemi hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Araştırmalarınızda öncelikli olarak “gov” ve “edu” uzantılı genel ağ sitelerini tercih ediniz.
Cevap
: Güneş, Güneş Sistemi’mizin merkezinde bulunan büyük ve sıcak bir yıldızdır ve ışığını ve ısısını tüm gezegenlere gönderir. Güneş Sistemi, Güneş’in etrafında dönen sekiz gezegeni, onların uydularını, asteroidleri ve kuyruklu yıldızları içerir. Dünya da bu gezegenlerden biri ve Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün içinde tamamlar, bu da bir yılımızı oluşturur.

620
509
430
10
10
30
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.