Kur’an-ı Kerim’de yer alan peygamber mucizeleri

Kur’an-ı Kerim’de yer alan peygamber mucizeleri
Kur’an-ı Kerim’de yer alan peygamber mucizelerinden bir tanesiniaraştırarak sınıfta anlatınız. Hz. Yunus’un mucizelerini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kur’an-ı Kerim’de kimi mucizelerden söz edilir. Bunların en meşhurları şunlardır:

1. Hazreti İbrahim, Babil Hükümdarı Nemrud tarafından ateşe atılmış ateş Allah’ın “Ey Ateş, İbrahim’e karşı serin ve zararsız ol” emrine uyarak onu yakmamıştır (el-Enbiya 21/58-69).

2. Hazreti Salih’in, Semud kavminin isteği üzerine bir deve getirmesi, Semud kavminin azarak deveyi kesmesi, buna karşılık yüce Allah’ın müthiş bir deprem ile onları yok etmesi. bu konusu şu ayetlerde bulabilrisiniz (eş-Şuara 26/141-158).

3. Hazreti Yakub’un oğlu Yusuf’un gömleğini kör olan gözüne sürmesi sonucu gözlerinin açılması (Yusuf 12/92-96).

4. Hazreti Musa’nın elindeki asanın yılan haline gelmesi (Taha 20/17-21); elini koynuna sokup çıkardığında elinin eksiksiz bembeyaz olması (Taha 20/22; en-Neml 27/12; el-Kasas 28/32); asasının Firavun’un huzurundaki sihirbazların ip ve sopalarını yutu vermesi (Taha 20/65-70); asasını denize vurunca denizin yarılıp, İsrailoğulları’nın açılan yoldan geçmesi, Firavun ve ordusu geçeceği sırada denizin tekrar kapanıp onları boğması (eş-Şuara 26/61-66).

5. Hazreti Süleyman’ın bir kuşla konuşması (en-Neml 27/20-28); karıncanın sözünü anlaması (en-Neml 27/18-19).

6. Hazreti İsa’nın Allah’ın izniyle çamurdan kuş yapıp, onu üflediği zaman canlı bir kuş olup uçması, ölüleri diriltmesi, anadan doğma körü ve de alaca hastalığına yakalanmış kişiyi iyileştirmesi (el-Maide 5/110), havarilerin isteği üzerine gökten sofra indirmesi (el-Maide 5/114-115).

Hz. Yunus’un mucizeleri

Yunus aleyhisselâm Allahü teâlânın emri ile kavmine gitmek üzere yola çıktı. Ninova şehri yakınlarına gelince, gördüğü bir çobana, kavminin durumunu sordu. Çoban da dedi ki:
Yunus aleyhisselâm Allahü teâlânın emri ile kavmine gitmek üzere yola çıktı. Ninova şehri yakınlarına gelince, gördüğü bir çobana, kavminin durumunu sordu. Çoban da dedi ki: - Peygamberleri olan Yunus aleyhisselâm onlara darılıp gittiğinden sonra kendi başlarına kaldılar. Cenab-ı Hak onlara azap gönderdi. Azap bulutları başları üzerinde üç gün üç gece durdu. Fakat onlar bin bir pişmanlıkla ağlaştılar. Yunus aleyhisselâmı aramalarına rağmen bir yerde bulamadılar. Neticede Allahü teâlâ onları bağışladı. Üzerlerinden azabı kaldırdı. Şimdi yolları gözetip, kendilerine emir ve yasakları öğretecek Yunus aleyhisselâmın gelmesini bekliyorlar. Yunus aleyhisselâm, kendisinin, bekledikleri kimse olduğunu ve gidip onlara haber vermesini istedi. Çoban, Ninova’ya gidip Yunus aleyhisselâmın geldiğini haber verdi. İlk anda Yunus aleyhisselâmın geldiğine inanmayan Ninova halkı, ağacın ve koyunun dile gelip konuşması neticesinde inandılar. Yunus aleyhisselâmın bulunduğu tarafa gittiler. Yunus aleyhisselâmı namaz kılarken buldular. Namazdan sonra onu hasretle kucaklayıp, özür dilediler. Beraberce şehre döndüler. Bundan sonra Yunus aleyhisselâm, onlara, Allahü teâlânın emir ve yasaklarını anlattı. Kavmi mes’ut ve iyilik üzere oldular. Ninova’da vefat etti. Her peygamber gibi Yunus aleyhisselâmın da mucizeleri olmuştur.

Bunlardan bazıları şunlardır:

1- Balığın karnında yaşamak. Yunus aleyhisselâm, Kur’an-ı kerimde bildirildiği üzere, balığın karnında üç, yedi veya kırk gün yaşamıştır.
2- Bulutlardan ateş çıkması. Yunus aleyhisselamın duası bereketiyle bulutlardan ateş çıkardı. Birgün Ninovalılar kendisinden buluttan ateş çıkarmasını istediler. Yunus aleyhisselam da dua etti ve bulutlardan ateş çıkarak yere düştü ve birtakım ağaçları yaktı.
3- Dağdaki kayadan su çıkması.
4- Kelerin şehadeti. Ninovalılar kendisinden mucize isteyince, eliyle dağa işaret etmesi vahyolundu. Dağa işaret edince dağdan bir keler çıkarak dile geldi ve “Ey insanlar, biliniz ki Yunus aleyhisselam hak peygamberdir. Sizi cennete, Rabbinizin magfiretine davet ediyor” dedi.
5- Kapı halkasının altın olması. Ninova hükümdarını imana davet edince şu kapımdaki halka altın olursa iman ederim dedi. Yunus aleyhisselam da eliyle tutunca halka altın oluverdi.
6- Su üzerinde odunsuz ateş yakmak
7- Vahşi hayvanların onun güzel sesini dinlemek için etrafında toplanması.

Kaynak:Eğitim Sistem

3
0
1
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.