Kurʼan-ı Kerimʼde yer alan vakf işaretlerini ve ne anlama gelir

Kurʼan-ı Kerimʼde yer alan vakf işaretlerini ve ne anlama gelir
Kurʼan-ı Kerimʼde yer alan vakf işaretlerini ve ne anlama geldiklerini araştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Söz konusu Mushaflarda kullanılan işaretler şunlardır: Vakf-ı lazım: (م), Vakf-ı Caiz: (ج), Vakf-ı evlâ: (لىق), Vasl-ı evlâ (لىص), Vakf-ı Muaneka işareti (:.) (.:) -ki bu, muaneka cümlesi veya kelimesi üzerindeki üç noktadan oluşmaktadır- son olarak vakf-ı memnu’ işareti de (لا) dır.

م Vakf-ı Lâzım, Mutlaka durmak gerektiğine, geçilirse mananın bozulabileceğine işarettir. Kur’ân’da 84 yerde bulunmaktadır.

ط Vakf-ı Mutlak sözün tamam olduğu yerlerde bulunur. Vakf evlâ (اَلْوَقْفُ اَوْلَى), vasl caizdir. Yani durmak tercih edilir ama geçmek de caizdir.

ج Vakf-ı Câiz Bu işaretin bulunduğu yerlerde hem vakf hem de vasl yapmaya müsait bir durum bulunduğu için, vakf da vasl da caiz denilmiştir. Vakf evlâ vasl câizdir. Yani vakf öncelenmiş, vasl da câiz görülmüştür.

قف Alâmet-i Vakf Dur, demektir. Vakf evlâ, vasl câizdir.

ز Vakf-ı Mücevvez (Vakf-ı Mücevvez li vechin), bir yönden vasletmeyi, başka bir mana yönünden vakfetmeyi gerektiren yerlere konulmuştur. Vasl evlâ vakf câizdir. Yani durulabilir ama geçmek tercih edilmiştir. Durulunca geriden alınmaz.

ص Vakf-ı Murahhas Vakf-ı Murahhas (الوقف المرخص), ayetin uzun olması veya başka bir sebeple zorunlu olarak (zaruret sebebiyle) durulabilecek yerlere konulmuştur. Vasl evlâ, vakf câizdir. Durulursa geriden alınmaz.

ق Alamet-i Vasl Alâmet-i Vasl denilen bu işarette de Vasl evlâ, vakf câizdir. Durulursa geriden alınmaz.

صلى Vasl-ı Evlâ, الوصل أَولى ifadesindeki وصل kelimesindeki ص ve ل harfinin; أَولى kelimesindeki ى harfinin yanana gelmesiyle oluşan (صلى) işarettir. Vasl evlâ, vakf câizdir. Durulursa geriden alınmaz.

لا Vakf-ı Lâ Vakf-I Lâ, “durma” demektir. Maba’di (sonrası) ile ilgisi bulunan yerlerde bulunur.

38
0
2
0
0
3
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.