Kur’an okumak insanda ne gibi duygu ve düşünceler uyandırır

Kur’an okumak insanda ne gibi duygu ve düşünceler uyandırır
Kur’an okumak insanda ne gibi duygu ve düşünceler uyandırır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kur’an okumak insana huzur ve saadet verir. İnsanı doğru yola yönlendirecek en doğru kaynaktır. Hayatımıza rehber olacak tek kaynak ve kutsal kitaptır. İnsan bunu anladığında, çok güzel duygular hisseder zaten. Kur’an, bir insan eğitime yönelik kitaptır. Bu yüzden doğrudan insanı hedef alır. Verdiği bilgiler, öğütler, nasihatlar, yaptığı bütün uyarılar hep insan hedeflidir. Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okumak ve hayata geçirmek bambaşka şeylerdir.

Bilindiği üzere pek çok ayette Kur’an okumanın önemine işaret edilerek bu yönde tavsiyelerde bulunulmuştur. Bu çerçevede Fâtır 35/29. ayette Kur’an okumak, zarar etme ihtimali bulunmayan bir ticarete benzetilmiş, Neml 27/92 ve Ankebût 29/45 ayetlerinde Hz. Peygamber, Allah’a kullukla olduğu gibi Kur’an’ı okumakla da emrolunmuştur. Yine pek çok ayette Kur’an okumanın müminlerin temel vasıflarından biri olduğuna işaret edilmiştir. Bu çerçevede Enfâl 8/2 ve Zümer 39/23 ayetlerinde, gerçek müminlerin ve Allah’a karşı derinden saygı duyanların Kur’an ayetlerini duyduklarında yüreklerinin titrediği, Kur’an’ın etkisiyle tüylerinin diken diken olduğu, Allah’a olan bağlılıklarının arttığı, dinledikleri ayetlerin etkisiyle içlerini bir huzur ve sükûnun kapladığı ifade edilmiş; İnşikâk 84/21. ayette ise inanmayanların kendilerine Kur’an okunduğunda ona karşı duyarsız kaldıkları ifade edilerek onların bu duyarsız halleri hayreti mûcib olarak nitelendirilmiştir. Müzzemmil 73/7. ayetinde ise Kur’an okumak için özellikle gece vakitlerinin tercih edilmesi öğütlenmiş, gece saatlerinde okunan ayetlerin etkisinin çok daha güçlü olacağı ifade edilmiştir.

Kur’ânî beyanların yanı sıra Hz. Peygamber (sav) de Kur’an okumanın bir mümin için ifade ettiği öneme ve değere işarette bulunmuşlardır. Nitekim bir hadislerinde “Ümmetimin en faziletli ibadeti, Kur’an tilavetidir” buyurmuşlar, Kur’an okumanın tazammun ettiği fazilete de yeri geldikçe işaret etmişlerdir. Kur’an’dan bir harfi okuyan kimsenin bir iyilik/hasene işlemiş olacağını, her iyiliğe de on misliyle karşılık verileceğini dolayısıyla Bakara sûresinin başındaki “elif-lâm-mîm” müstakil harflerini okuyan bir kimsenin otuz sevap kazanacağını ifade buyuran nebevî beyan bunların başında gelir. Hz. Peygamber (sav), Kur’an okunduğu esnada ortamı bir huzur ve güvenin kapladığını, o ortama meleklerin teşrif ettiğini bildirmişler; Kur’an okuyan mümini gerek tadı gerekse kokusu güzel olan bir turunca benzetmişler; normalde bir kişiyi kıskanmanın haram olmasına karşın gece gündüz Kur’an okuyan kimseyi kıskanmanın meşru oluşuna dikkat çekmişlerdir.

11
2
123
0
1
1
15
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.