Kur’an surelerini ezberlerken nelere dikkat etmeliyiz

Kur’an surelerini ezberlerken nelere dikkat etmeliyiz
Kur’an surelerini ezberlerken nelere dikkat etmeliyiz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Görerek, okuyarak ve duyarak ezberlemek, süreci hızlandırdığı gibi hafızaya kaydı da sağlamlaştırır. Ayetleri hafif makamlı bir şekilde ve normal hızda okumaya çalışın. Ezberlemeye başlamadan önce mahreç, telaffuz ve tecvidine dikkat ederek en az on defa yüzünden okuyun. Dinleme imkânınız varsa üç dört defa dinleyin.

Kur’an’ın belli bir yönteme göre ezberlenmesi gerekir. Böylece Kur’an daha kolay ve kalıcı bir şekilde ezberlenebilir. Kur’an’ı ezberlerken dikkat edilecek bu yöntem ve teknikleri şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Öncelikle Yüce Rabb’imizin sözlerini severek ve isteyerek ezberlemeliyiz.
  • Kendimize olan güvenimiz ve inancımız tam olmalı, kararlı adımlarla yürümeliyiz. Unutmayalım ki başarının ilk adımı istemek, kararlı olmaktır.
  • Kur’an’dan ezberleyeceğimiz sure ya da sayfa hakkında önce bilgi edinmeliyiz. Mesela İhlas suresinde Allah (c.c.) inancımızın özü yer almaktadır. Bunu bilirsek onu ezberlerken daha bilinçli oluruz.
  • Ezber yaparken doğru zamanı seçmeliyiz. Zihnimizin duru, dinlenmiş olduğu zamanlarda ezber yapmalıyız. Zihnimizi boş ve lüzumsuz şeylerden arındırdıktan sonra ezbere başlamalıyız. Unutmayalım ki dolu kap boşalmadan içine bir şey yerleştiremeyiz.
  • Ezber yapacağımız ayetleri iyi bir hafızdan dikkatli bir şekilde defalarca dinlemeliyiz. Böylece ayetleri hem doğru bir şekilde telaffuz edebilir hem de daha kısa zamanda ezberleyebiliriz.
  • Ezber yaptığımız mekân sade ve sessiz olmalıdır. Sade bir mekânda gözlerimizi ve zihnimizi meşgul edecek şeyler olmayacağı için ezberimize daha çok yoğunlaşırız.
  • Ezber yaparken mutlaka hafif de olsa sesli okumalıyız. Sesli çalıştığımızda kulağımızdan da yardım alırız ve daha çabuk ezberleriz.
  • Ezberimizi zihnimizde canlı tutmak için ezberlediğimiz ayetleri her fırsatta tekrarlamalıyız. İbadetlerimizde ve dualarımızda okumalıyız.
  • Ezberlediğimiz yerlerin kalıcı olabilmesi için yapmamız gereken bir diğer şey, ezberlenen yerlerin anlamı üzerinde düşünmek ve konuşmaktır.
  • Ezberlediğimiz ayet veya surelerin anlamlarını sık sık hatırlamalıyız. Günlük konuşmalarımızda veya derslerimizde ezberlediğimiz yerlerin anlamlarını hatırlamalı, üzerinde düşünmeli ve başkalarına anlatmalıyız. Böylece Kur’an’ın mesajını unutmamış oluruz.
  • Ezber yaparken iyi motive olmalıyız, tüm dikkatimizi vererek ezberlemeliyiz. Bazı zamanlar ezberleme isteğimiz yeterince yoksa kendimizi zorlamamalıyız. Uygun bir zamanda ezber yapmalıyız. Kendimizi zorlayarak yapacağımız ezberler iyi sonuç vermez.
  • Ezber yaparken acele etmemeliyiz. Bir anda gereğinden fazla ezber yapmaya çalışmak yanlış bir davranış olur. Faydasından çok zararı olur. Ezberleyeceğimiz yerleri yavaş yavaş, hazmederek ezberlemeliyiz.
  • Ezber yaparken bazen istediğimiz düzeyde başarılı olamayabiliriz. Bu durumda kendimize güvenimizi kaybetmemeli, bunun geçici bir durum olduğunu düşünerek moralimizi yüksek tutmalıyız.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.