Küresel ısınmaya neden olan insan faaliyetleri nelerdir

Küresel ısınmaya neden olan insan faaliyetleri nelerdir
Küresel ısınmaya neden olan insan faaliyetleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atmosferdeki gazların gelen Güneş ışınımına karşı geçirgen, buna karşılık geri salınan uzun dalgalı yer ışınımına karşı çok daha az geçirgen olması nedeniyle yerkürenin beklenenden daha fazla ısınmasını sağlayan ve ısı dengesini düzenleyen bu doğal süreç sera etkisi olarak adlandırmaktadır.

Doğal nedenler

  • Güneşin etkisi
  • Dünya'nın presizyon hareketi
  • El Nino’nun etkisi

Yapay nedenler

  • Fosil yakıtlar
  • Sera gazları
  • Şehirlerin ısı adası etkisi
  • Smog

Küresel ısınmaya neden olan ana insan aktiviteleri: otomobillerde, fabrikalarda, elektrik santrallerinde fosil yakıtların yakılması (kömür, petrol ve doğal gaz) ve ormanların yok edilmesidir.

Küresel ısınmanın nedenleri

Ulaşım: Şehir içinde dolaşan araçların artması ve fosil yakıtların tüketimindeki artış küresel ısınmayı hızlandırıyor. Fosil yakıtlar, hava ve su kirliliğine neden olur. Bu gazların en önemli özelliği, küresel ölçekte ısının artmasına neden olması ve ısıyı atmosfer içinde tutmasıdır.
Sanayileşme: Endüstrileşmenin hızlı bir şekilde artması sonucunda karbon emisyonu artıyor ve küresel ısınma hızlanıyor.
Ağaç kesimi: Ülkemizde ve dünyadaki ağaçlar, sanayi alanları inşa etmek, çiftçiliğe uygun arazi alanları oluşturmak, konut ve otel yapmak için kesiliyor. Ağaçların ekolojiye çok büyük katkısı vardır. Yeşil alanların yok edilmesi, hava kirliliğine yol açıyor.
Hayvancılık: Hayvanların tükettiği yeşillikler ve hayvanların tüketebileceği yeşilliklerin yok edilmesi küresel ısınmaya hız kazandırır. Aynı zamanda hayvanların doğaya bıraktığı atıklar da çevre kirliliğine neden olur. Endüstriyel hayvancılık için kullanılan ilaç ve kimyasallar küresel ısınmaya neden olur.
Endüstriyel Çiftçilik: Organik tarım yerine endüstriyel tarımın tercih edilmesinin nedeni çok daha karlı ve kolay olduğundan dolayıdır. Tarımda kullanılan ilaçlar, tarım alanlarının tahrip olmasına ve gezegendeki sıcaklığın artmasına neden oluyor.
Tüketim Çılgınlığı: Tüketimi karşılamak için her gün yüzbinlerce ürün üretiliyor. İnsanların beklentilerini karşılamak için üretilen bu ürünlerin üretim aşamasında harcanan kaynaklar, sera gazı emisyonunun %60’ını oluşturuyor.

24
6
134
18
5
6
331
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.