Küresel sorunlar nelerdir

Küresel sorunlar nelerdir
Küresel sorunlar dünyamızı ilgilendiren genel konulardır. Bunlar yaşamımız ve geleceğimizle bağlantılı olan sorunları gösterir. Dünya üzerinde yaşayan her canlıyı ilgilendiren temel konuları kendisinde barındırmaktadır.

Günümüzde küresel sorunlar, beşeri faaliyetler nedeniyle yaşanmaktadır. En çok yaşanan küresel sorunlar, çevre kirlilikleri, teknolojik sorunlar, canlı neslinin zarar görmesi gibi durumlardır. İklimlerin değişmesi, mevsimlerin gecikmesi gibi durumlar da sıklıkla yaşanan küresel sorunlar arasında yer almaktadır.

Küresel sorunlar, bütün dünyayı ilgilendiren ve bütün dünyanın neden olarak sonuçlarına katlanmak zorunda olduğu sorunlar olarak bilinmektedir. Küresel sorunlar, küresel çözümler gerektirmektedir. Küresel çözümlerin gerçekleştirilmesi için de uluslararası olarak devletlerin bir araya gelip kararlar alması gerekmektedir. Küresel sorunlarla baş edebilmek için beşeri faaliyetlere ve özellikle sanayi faaliyetlerine dikkat etmek ve denetim altında tutmak gerekir. Böylece çözümler geliştirilebilir.

İklim değişiklikleri: Atmosfere yayılan zararlı gazların artması ile sera etkisi daha yoğun görülmektedir. Yıl boyunca sıcaklık değerlerinin daha fazla artmasına neden olmaktadır. Isı artışları küresel anlamda sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

Salgın hastalıklar: Yeni ortaya çıkan hastalıklar canlı yaşamını etkilemektedir. Hızla yayılan salgın hastalıklar bulaşarak ölümcül olabilmektedir. Tarih boyunca çeşitli salgın hastalıkların ortaya çıkması yaşamı tehdit etmektedir.

Terörizm: Ülkelerin iç savaşa girmeleri ile dünyayı tehdit eden terör olaylarının meydana gelmesi.

Nükleer savaş: Kullanılması yasaklanmasına rağmen ülkelerin binlerce nükleer silahı yeraltında bulunmaktadır. Nükleer silahların biyolojik ve kimyasal etkilerinden dolayı canlı yaşamı tehdit altındadır.

Meteor çarpması: Büyük bir meteor parçasının dünyaya çarpma riski olması canlı yaşamının son bulmasına neden olur.

Kara delikler: İnsanların gözlemleyemedikleri kadar gizemli olan kara delikler dünyamızı yok edebilir. Geldiği farkedilmez ve kısa sürede dünyamızdaki her şeyi kendi içine çekerek paramparça edebilir.

Küresel sorunları çözebilmek için çözüm yolları şu şekildedir:

- Eğitim ve öğretimin arttırılması gerekir.
- İnsanların kamu hizmetlerinden üst seviyede yararlanması gerekir.
- Çevre duyarlılığını arttıracak bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.
- Devletlerin ortak akılla hareket etmesi gerekir.
- Sorunu kabul ederek, politika belirlemek gerekir.
- Küresel sorun, küresel bir çözüm gerektirdiğinden topyekun hareket etmek gerekir.
- İnsanları birlik ve beraberlik duygularına olan ihtiyacı karşılanmalıdır.
- Barış ve huzur çalışmaları için diyalog ortamları kurulmalıdır.
- Terörle mücadelede kapsamlı yollar ve caydırıcı cezalar bulunmalıdır.
- İnsanların teröre ve kötü alışkanlıklara sevk eden yollar kapatılmalıdır.
- Aile kurumuna sahip çıkılmalıdır.
- Bilim ve teknolojinin gelişmesi için yatırımlar yapılmalıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

286
103
103
103
103
103
256
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.