Kurtuluş Savaşı sürecinde elde edilen askerî başarılar ve uluslararası etkilerini tarihsel sıralamaya uygun olarak olarak eşleştir

Kurtuluş Savaşı sürecinde elde edilen askerî başarılar ve uluslararası etkilerini tarihsel sıralamaya uygun olarak olarak eşleştir
Kurtuluş Savaşı sürecinde elde edilen askerî başarılar ve uluslararası etkilerini tarihsel sıralamaya uygun olarak olarak eşleştirip yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı'nda ilk askeri zafer Doğu Cephesi'nde olmuştur. Kazım Karabekir komutasındaki Türk ordusu taarruz ederek Ermenileri Gümrü'ye kadar atmıştır. Savaş sonunda 2 Aralık 1920'de Gümrü Antlaşması imzalanmıştır. Bu zafer TBMM'nin uluslararası alanda ilk zaferidir. Bu antlaşma ile Ermeniler Doğu Anadolu,2daki bütün topraklardan çekilmişler ve Büyük Ermenistan hayalinden vazgeçmişlerdir.

6-11 Ocak 1921 tarihinde Batı Cephesi'nde Yunanlılarla yapılan l. İnönü Savaşı Türk Ordusu'nun zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu zafer TBMM Hükümeti'nin uluslararası kamuoyundaki itibarını da arttırmıştır. Bunun bir sonucu olarak Ruslar ile Moskova Antlaşması imzalanmıştır. Afganistan ile bir dostluk antlaşması imzalanmıştır. İtilaf Devletleri bu savaş sonunda Londra Konferansı'nı düzenlemişler ve TBMM Hükümeti'ni de bu konferansa davet etmişlerdir.
23 Mart-1 Nisan 1921 tarihleri arasında yapılan ll. İnönü Savaşı'ndan da Türk Ordusu zaferle ayrılmıştır. Bu zafer sonunda İtalyanlar işgal ettikleri topraklardan çekilme kararı aldı. TBMM ile ilişki kurabilmek için; Fransızlar Zonguldak'tan çekildi, İngilizler Malta'daki Türk esirleri serbest bıraktı.

23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihinde yapılan Sakarya Meydan Savaşı'nda kazanılan büyük zafer sonucunda; Yabancı devletlerin TBMM Hükümeti'ne karşı bakış açısı değişmiştir. Rusya, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile Kars Antlaşması imzalanarak Doğu sınırlarımız kesinleştirilmiş, Fransızlarla Ankara Antlaşması imzalanarak Güney Cephesi'ndeki savaş sonlandırılmıştır. 

*Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda kazanılan zafer ile; Kurtuluş Savaşı zaferle sonlanmış, Yunanlılar topraklarımızdan atılmıştır. İşgal devletleri koşulsuz olarak ateşkes istemiş Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Ayrıca bu zaferle Lozan'a önemli bir diplomatik avantajla katılmış olundu.

1040
552
1539
205
211
639
1154
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.