Kuruluş ve Yükselme dönemlerinde, yeniçerilerin Osmanlı Devleti’ne kazanımları

Kuruluş ve Yükselme dönemlerinde, yeniçerilerin Osmanlı Devleti’ne kazanımları
Kuruluş ve Yükselme dönemlerinde, yeniçerilerin Osmanlı Devleti’ne kazanımları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde düzenli ordu kurulmuştur. Düzenli ordunun kurulmasının ardında Osmanlı Devleti’nin topraklarında da genişlemeler olmaya başlamıştır. Rumeli kıyılarına geçiş de düzenli ordunun varlığı sayesinde olmuştur.

Kuruluş döneminde Bursa’nın fethi, Edirne’nin fethi, Sırpsındığı ve Ankara Savaşları yeniçerilerin kazanımları arasında yer almaktadır. Yükselme döneminde ise yeniçerilerin kazanımları arasında en başta İstanbul’un fethi gelmektedir. Arından Yavuz dönemi savaşları olan Çaldıran, Turnadağ, Mercidabık ve Ridaniye savaşları ve sonuçlarında Mısır’ın fethi, toprakların genişlemesi hilafetin Osmanlı’ya geçmesi gibi kazanımların yaşanması söz konusu olmuştur. Kanuni döneminde ise on üç sefer yapılarak toprakların genişliği en yüksek seviyeye çıkmıştır.

55
17
5
3
6
2
142
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.