Kuvvetin döndürme etkisine tork denir. Torkun büyüklüğü uygulanan kuvvetin şiddetine ve uygulanma noktasının dönme noktasına dik

Kuvvetin döndürme etkisine tork denir. Torkun büyüklüğü uygulanan kuvvetin şiddetine ve uygulanma noktasının dönme noktasına dik
Kuvvetin döndürme etkisine tork denir. Torkun büyüklüğü uygulanankuvvetin şiddetine ve uygulanma noktasının dönme noktasına dik uzaklığına bağlıdır. Kendi ekseni etrafında dönen m kütleli noktasal parçacığın eylemsizlik momenti Ι = m . r2, açısal ivmesi

Soru : Kuvvetin döndürme etkisine tork denir. Torkun büyüklüğü uygulanan
kuvvetin şiddetine ve uygulanma noktasının dönme noktasına dik uzaklığına bağlıdır.
Kendi ekseni etrafında dönen m kütleli noktasal parçacığın eylemsizlik momenti Ι = m . r2, açısal ivmesi α = △ω / △t olduğuna göre cisme etki eden torku, eylemsizlik ve açısal ivme kavramlarını kullanarak bulunuz.

Ödev cevabı kısaca : Kuvvetin döndürme etkisine tork denir ve torkun büyüklüğü, uygulanan kuvvetin şiddeti ve bu kuvvetin uygulandığı noktanın dönme ekseniyle arasındaki mesafeye bağlıdır. Eylemsizlik momenti (I), dönme ekseni etrafındaki cismin dağılımına ve dönme ekseni ile uzaklığına bağlı bir büyüklüktür.

Eylemsizlik momenti (I) = m * r2

Burada m, cismin kütlesi ve r, dönme ekseni ile cismin kütle merkezi arasındaki uzaklıktır.

Açısal ivme (α), açısal hızın (ω) zamana göre değişimini ifade eder:

α = △ω / △t

Şimdi torku bulmak için bu bilgileri kullanabiliriz. Tork, açısal ivme (α) ile eylemsizlik momenti (I) çarpımıdır:

Tork (τ) = I * α

τ = (m * r2) * (△ω / △t)

Bu denklemde α, ω'nin zamana göre değişimini ifade ettiği için bu değişikliği hesaplamak gerekebilir. Eğer başlangıçta bilinmeyen bir ω ve sonraki bir ω biliniyorsa, bu değişikliği hesaplamak için kullanabilirsiniz. Bu sayede torku hesaplayabilirsiniz.

1
0
1
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.