Kuzey Kutubu İlk Kaşifi : Robert Edwin Peary

Kuzey Kutubu İlk Kaşifi : Robert Edwin Peary
Kuzey Kutbunu ilk defa keşfeden büyük kaşif Robert Edwin Peary hayatı ve başarıları hakkında yazı

Robert Edwin Peary, ABD’li kâşif (Penysylvania / Cresson 6 Mayıs 1856 – Washington 20 Şubat 1920). Bir süre mühendis ve tasarımcı olarak çalıştıktan sonra, 1881’de ABD Donanması’na katıldı. 1886’dan başlayarak Grönland ve Arktik bölgelerinin keşfine yönelik seferlere girişti. 1891’de eşi ve iki de yardımcıdan oluşan ekiple düzenlediği seferde Grönland’ın güneydoğusundaki Bağımsızlık fiyordunu keşfetti ve Gröndland’ın bir ada olduğunu kanıtladı.

1893’te kutup noktasına yöneldiyse de kötü giden hava koşulları nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. 84° 17′ enlemine ulaşmayı başardı. Ancak ayak parmaklarından sekizini donma sonucu yitirmesi, amacına ulaşamadan geri dönmesine neden oldu. 1905’te tasarımı kendisine ait olan Roosvelt gemisiyle Ellesmere Adası’ndaki Sheriden Burnu’ndan hareket ederek, Grant Adası’na ulaştı. Kışı burada geçirdikten sonra Mart 1906’da yolculuğuna kızaklarla devam ettiyse de, kötü hava koşulları 87° 16′ enleminden geri dönmesine yol açtı. 1908’de Kuzey Kutup noktasına düzenlediği üçüncü seferinde kırk köpek, beş kızak, dört Eskimo ve tüm seferlerinde yanında bulunan yardımcısı Metthew Henson ile 6 Nisan 1909’da kutup noktasına ulaşmayı başardı. 1911’de tuğamirallikten emekliye ayrıldıktan sonra keşfinin ABD Kongresi tarafından onaylanması için çaba harcadı. Kutup noktasının ilk kâşifi olarak tanındı.

Bundan sonra Grönland’ın kuzeyindeki Victoria Toprakları ile Grönland denizi arasındaki bölgeye onun adı verildi. Başlıca eserleri: Northward Over the “Great Ice” (Büyük Buz’un Üzerinden Kuzeye Doğru) 1898, Nearest the Pole(Kutba En Yakın) 1907, The North Pole (Kuzey Kutbu) 1910, Secrets of Polar Travel (Kutup Gezisinin Sırları).

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.